Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса


Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса
16 Август 2018, Четвъртък


Ракът на ларинска се среща най-често при пушачи, както и при злоупотребяващи с алкохол. Застрашени са и работещи с вредни химикали в наднормени количества

Автор: Силвия Горанова

Един от основните проблеми за пациентите с карцином на ларинкса след ларингектомия е невъзможността да говорят, което от своя страна води до загубата на социални контакти и до появата на депресия, като с времето те започват да се чувстват аутсайдери в обществото.

Единственото спасения за тези хора е разработено преди повече от 40 години от двама американски лекари Блом и Зингер, а изобретените от тях гласови протези успешно се поставят и в УНГ отделението към УМБАЛ-Пловдив, съобщи началникът д-р Асен Асенов.

Методът е златен стандарт  в гласовата рехабилитация  на  ларингектомирани болни.

Завеждащият първи го въведе в България след специализация в Сан Франциско, САЩ преди 12 години при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски.

Протезата е под формата на еднопосочна клапа, която поставена на задната стена на трахеостомата успява да пренасочи въздуха от белия дроб към гърлото и по този начин предизвиква вибрация на меките тъкани с последваща възможност за ясен и продължителен говор. По този начин се дава възможност на тези пациенти да се социализират.

До неотдавна болница „Пловдив“ беше единственото лечебно заведение у нас, където се прави рехабилитация на пациенти с карцином на ларинкса. Американските гласови протези са внасят у нас с помощта на при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски.

Благодарение на ръководството на УМБАЛ-Пловдив успяхме да ги внедрим като рутинен метод за гласова рехабилитация на болните, посочи д-р Асенов. Интервенцията се извършва по клинична пътека.

За поставяне на протезата има следните показания: Пациентът да е най-малко 2 месеца след приключване на лъчетерапията и ако пациентът няма проблеми с белия дроб.

Манипулацията първоначално се извършва под обща упойка и трае 30-40 минути. В това време се оформя фистулата, където се поставя протезата. Обикновено пациентът проговаря веднага или след известен период на упражнения.

Последващите смени се правят с местна упойка и отнемат между 10 и 20 минути. Средната продължителност на живота на една гласова протеза е около 6 месеца, като минималният срок е 30 дни, а максималният – над 2 години, сподели впечатления от своя опит д-р Асенов.

Колко ще издържи зависи от хранителните навици на пациента, наличие на силно изразен гастроезофагеален рефлукс (стомашни киселини, б.р.), който често се среща при тези пациенти заради нарушения вследствие на операцията.

Любопитен е фактът, че трайността на протезата е във връзка и с честата консумация на българско кисело мляко, което е много добър пробиотик и действа противогъбично спрямо микроорганизмите, които се заселват и увреждат протезата, изтъкна началникът на УНГ отделението.

В България годишно се правят над 350-400 операции на пациенти с отстранен ларинкс заради карцином. След премахване на засегнатия орган болните имат добра преживяемост, а когато се постави и гласова протеза, качеството им на живот значително се подобрява.

Заболяването най-често започва с промяна в гласа. Ако в продължение на няколко седмици има дрезгавост и тя не отминава, а се влошава, трябва да се потърси консултация със специалист.

Д-р Асенов отбеляза, че ракът на ларинска се среща най-често при пушачи, както и при злоупотребяващи с алкохол. Застрашени са и работещи с вредни химикали в наднормени количества. Диагностицира се и при хора, на които се налага често да говорят високо и дори да викат.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки