Първият национален събор на гайдарите носи името на „бащата на гайдата"


Първият национален събор на гайдарите носи името на „бащата на гайдата"
13 Август 2018, Понеделник


Роденият в смолянското село Стойките Апостол Кисьов възражда гайдарството в Родопите и създава легендарния оркестър от 100 каба гайди

Автор: Десант

На 22 и 23 септември в Стойките ще се състои Първият национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов". Негов патрон е легендарният фолклорист, родом от смолянското село, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестъра от 100 каба гайди, чиято първа концертна изява е през 1961 г. на събора „Рожен".

През 1972 г., пак на същото място, Апостол Кисьов дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално и бива оценено от журналисти и чуждестранни специалисти и фолклористи като „чудо".

Не случайно в родопския край Кисьов е наричан „бащата на гайдата".

24smolian.com изтъква, че през 1981 г. той вече е поставил основите на 30 кръжока, в които около 460 души правят първите стъпки в гайдарджийството. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.

Националният събор на гайдата в родното село на именития музикант ще се проведе под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на общинска и областна администрация Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките.

Форумът цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители.

Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в тази първа по рода си проява. Сред тях са   оркестрите „101 каба гайди", „100 каба гайди" и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов" от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин" (от Златоград, Мадан, Рудозем),  Гайдарски състав „Петко войвода" – София, Гайдарски състав „Родопчани" – Пловдив, гайдарските състави от читалищата в Девин, Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „Николай Хайтов-1936" – София, както и Формация  „Тъпани и гайди".

В дните на Първия национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чието ядро съставлява оркестърът „101 каба гайди". Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика" при НЧ „Пробуда-1903" – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки