Фотоизложба припомня края на Пражката пролет


Фотоизложба припомня края на Пражката пролет
10 Август 2018, Петък


Тя е посветена на 50 години от съветската окупация на Чехословакия и ще гостува в края на август в Бургас

Автор: Десант

Фотоизложба, посветена на 50 години от съветската окупация на Чехословакия, ще гостува в бургаското Морско казино. Тя е озаглавена „21 август 1968: Краят на Пражката пролет" и ще бъде представена в зала „Георги Баев" със съдействието на Чешкия културен център, Посолството на Чешката република в София и фестивала „Фотофабрика". Откриването й ще е на 21 август от 18 ч.

Куратор на проекта е фотографът Дана Киндрова. През 1990 - 1991 г. тя успява да заснеме оттеглянето на съветските военни части от Чехословакия. Впоследствие решава да събира снимки, запечатали тяхното „пристигане".

В продължение на четири години Киндрова издирва кадри от фотографи, наследници на авторски права, колекционери, от архивите на много институции. 

Изложбата представя снимки от общо 19 фотографа и от пет архива, сред които и кадрите на Вацлав Тоужимски, който заснема драматичните моменти в Либерец.

По време на откриването ще бъде прожектиран филмът „Дистанция" на българската режисьорка Албена Михайлова, който също по някакъв начин е свързан със събитията от 1968 г., съобщават от Община Бургас.


В категории: Новини , История , Нова история , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
?
10.08.2018 14:10:07
0
0
http://20mm2freedom.blogspot.com
Sofia, Bulgaria Round Two
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки