Тунджа се покри с бяла пяна в района на ямболски квартал


Тунджа се покри с бяла пяна в района на ямболски квартал
Снимка: Bulgaria ON AIR
10 Август 2018, Петък


В града няма пречиствателна станция, а в реката се заустват отпадните води на няколко предприятия

Автор: Десант

Екокатастрофа в Ямбол -  в района на квартал „Златен рог” река Тунджа се покри с бяла пяна, съобщава Bulgaria ON AIR.

Промишлените замърсявания на реката са от години - в нея се заустват отпадните води от няколко предприятия, разказват местните. В същото време Ямбол е един от последните областни градове в страната без градска пречиствателна станция. А проектът за нов воден цикъл се бави от години.

От РИОСВ-Стара Загора са извършвали многократни проверки по сигнали на гражданите. Извършена е и в този случай, при това, съвместно с Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – София.

Резултатите от проверката предстои да бъдат оповестени.

От старозагорската екоинспекция припомнят, че последните предишни подобни сигнали, получени  на „зеления” телефон за оцветяване на водата в бяло и наличие на пяна в този район, са от 18 юли. Тогава е извършен оглед на реката и са взети три водни проби – една от отпадъчни води от мястото на заустване на „Индустриален колектор“ и две повърхностни – преди и след него.

Резултатите от извършения лабораторен анализ показаха превишения на индивидуалните емисионни ограничения по показатели: неразтворени вещества, ХПК (химична потребност от кислород), БПК5 (биологична потребност от кислород) и общ фосфор, за което РИОСВ – Стара Загора ще образува нова административно – наказателна процедура по Закона за водите на „В и К” – Ямбол като оператор на канализационната система.


В категории: Репортажи , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки