Преображение Господне укрепва вярата в божествената природа на Спасителя


Преображение Господне укрепва вярата в божествената природа на Спасителя
06 Август 2018, Понеделник


На този ден се бере първото грозде

Автор: Десант

На 6 август Православната ни църква отбелязва един от най-светлите Господски празници - Преображение Господне.

Празникът води началото си още от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от учениците Му.

Светите апостоли не допускали, че Спасителят ще понесе унижения и кръстни страдания - според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците си, Господ решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава.

Той, придружен от апостолите Петър, Иаков и Йоан, се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Господ беседвал с светите Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте".

При тези слова свише, апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил към учениците си и казал: „Станете, не бойте се!". Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата божествена природа.

На Преображение се бере първото грозде, както на Петровден се откъсват първите ябълки петровки.

В храма се носи грозде да бъде осветено, а след това се яде и се раздава за здраве.

Освещаването на гроздето е свързано и с неговото добро узряване, за да има много вино, а както знаем виното е кръвта на Исус Христос.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
10.08.2018 07:25:33
0
0
Исус Христос ние Господ и Спасител.Той е заявил-Аз,Съм Точният Образ На Отца Ми в Новия Завет.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки