Каква е съдбата на най-старото кино в България


Каква е съдбата на най-старото кино в България
03 Август 2018, Петък


В него да е била премиерата на първия български филм „Българан е галант”. Днес култовата сграда в столицата ще бъде превърната в... търговски център

Автор: Десант

Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се превърне в офис сграда. Салон „Цанко Церковски” не е обявен за паметник на културата от национално значение, макар да е построен през 1908 г.

В него да е била премиерата на първия български филм „Българан е галант” и до 1944 г. всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там, разказва екип на бТВ.Статутът обаче е „паметник от местно значение”, т.е. собственикът е длъжен да запази само външния облик, но не и предназначението на сградата. Той е частен от 2001 г., като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.

Бившият директор на Националния филмов център (НФЦ) Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение.

Пред камерата на bTV той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от Министерство на културата или НФЦ.


Георги Чолаков

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът „Кохав Дивелъпмънт” работи по проект за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси.

Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. Те официално не са коментирали намеренията си.

Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

„Може би културното министерство наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена”, коментира той.


В категории: Новини , История , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки