Екип на НИМ записа оригинални легенди, свързани с църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско


Екип на НИМ записа оригинални легенди, свързани с църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско
01 Август 2018, Сряда


Проучванията бяха част от първата етнографска експедиция в селото Националния исторически музей, която се проведе от 18 до 24 юли 

Автор: Силвия Горанова

Екип на Националния исторически музей стана свидетел на добре запазен и все още практикуван традиционен сватбен обичай – изработка на сватбено знаме в с. Добърско, Разложко, както  и на други интересни обичаи и обреди, характерни за региона.

Проучванията бяха част от първата етнографска експедиция в с. Добърско на Националния исторически музей (НИМ), която се проведе от 18 до 24 юли 2018 г.

Целта на екипа от етнолози от НИМ и учени фолклористи от ИЕФЕМ – БАН, бе да обхване и проучи различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство в селото, чиито храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е филиал на НИМ.


Феруглица - сватбено знаме.

Групата на „Добърските баби”, създадена преди повече от 60 г. и вписана през 2012 г. в Националната система на Живите човешки съкровища като „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”, бе сред основните акценти на проучването.

Екипът успя да запише различни песни, изпълнявани от самодейците, и да се запознае с цялостната история на групата и на нейните членове. Специалисти от НИМ изследваха традиционното облекло и неговите промени през годините, се казва в прессъобщение, подписано от директора на Националния исторически музей Доц.д-р Бони Петрунова.

Документирано бе цялостното изпълнение на групата пред туристи и начинът, по който самодейците представят своя фолклор и традиции. Освен като сценично облекло използвано от бабите, елементи от местната народна традиция се откриват почти във всеки дом.

Друг важен акцент при проучването бяха традиционните обичаи и обреди, характерни за селото. Цялостно бе документиран празникът в чест на св. Илия – от църковните служби  до задължителния курбан, провеждан в близката местност, носеща името на светеца. Записани бяха вярванията и множество устни разкази на хора от с. Добърско, свързани със светеца и празника.


Запеска - традиционен везбен орнамент.

Екипът имаше шанса да присъства на интересен традиционен сватбен обичай – изработката на сватбено знаме, запазен и практикуван в селото и региона. Наричано „феругвица”, то е задължителен елемент от сватбената обредност, се казва още в прессъобщението до медиите.

Сред целите на експедицията беше и проучването на оброци и местности разположени в землището на с. Добърско. Бяха посетени и заснети оброчните местности „Гергева църква”, „Атанасова църква” и „Петрово въже” с останки от средновековни сгради,  „Св. Илия” със запазен оброчен камък от 1885 г. и др.

По време на експедицията са били изследвани и записани легенди, предания и истории, разказвани в селото и свързани с църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Средновековният храм, който е филиал на НИМ, е сред най-атрактивните и посещавани паметници в региона, откроявайки с. Добърско като пазител на историческата и културната памет.

Десетки устни разкази, свързани с историята и бита на селото, с поминъка на хората, с елементи от традиционната култура и тяхното запазване и приемственост, интерпретиране и представяне, са били записани и документирани на терен.


Оброчен камък от 1885 г.от  местността св. Илия.

През август НИМ организира втора експедиция, която ще допълни и добави нови материали, проучвания и документи, свързани с материалното и нематериално културно наследство на населението в Добърско.


В категории: Новини , Традиции , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки