Минералният извор в Овощник избликва след мощно земетресение


Минералният извор в Овощник избликва след мощно земетресение
01 Август 2018, Сряда


Ето какво се случило след това

Автор: Диана Славчева

Казанлъшкото село Овощник, разположено само на 6 км от Казанлък и на 23 км от Стара Загора, е известно в района на Розовата долина с двата си термални извора с викоко съдържание на флуор във водата. Преди две години в него бе обновена общинската къпалня.

Тукашната минерална вода лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, невроза и различни други заболявания. 

Минералната баня в Овощник, както и сградата на банята в Казанлък, са строени през 30-те години на миналия век.

В бр. 99 на в. „Казанлъшка искра“ отпреди 90 години се откриват ценни и позабравени сведения за историята на единия минерален извор, който се намира на около един километър, източно от старите бани.

По данни, публикувани в старата газета, става ясно, че той е избликнал след последните големи земетресения. Тъй като публикацията е от 1928 г., предполага се, че става въпрос за страшния земен трус от 14 април 1928 г. който срива Чирпан и Първомай (тогава Борисвоград) и е с  магнитуд 6,9 по Рихтер. Следствие на катаклизма, без покрив остават седем хиляди семейства, деформирани са жп линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите, като за известно време изчезва Меричлерският минерален извор.

Броени дни след това – на 18 и 25 април 1928 г. земната кора се разтърсва и в пловдивските села Поповица и Гълъбово. Магнитудът е съответно 7,0 и 5,6 по Рихтер! Тези два земетръса засягат една седма от територията на България с над 400 хил. души население. Една трета от Пловдив е разрушен. Загиват към 120 души, над 1000 са ранени. Разрушения има в над 240 села.

Но пък Овощник се сдобива с безценно природно богатство.

Изворът е открит по време на жътвата от стопанина на нивата, където бликва целебната течност. Водата си била оформила сама канал да си тече на воля, но притежателят на терена, без да има хабер от официалните наредби, взел, че изкопал наоколо трап и така унищожил хубавия естествен канал.

„Сега водата на извора се събира в изкоп, издига се на височина около 60 сантиметра и без да се изтича, се поглъща от околните стени. В такова количество и понеже изкопът не е покрит, водата е студена, мътна и силно сярна“ – описва моментната картинка към лятото на 1928 г. пожълтелият казанлъшки вестник, който отбелязва, че ако се вземе непосредствено от извора, водата е топла.

Както допълва изданието, „някои селяни се къпят вече в топлата вода, като изчерпват студената в изкопа“.

Дописката приключва с информацията, че скоро след откриването на извора, на мястото пристигнал окръжният управител с инженера, „завеждащ водното дело при постоянната комисия“. Те взели проби от водата и ги изпратили в министерството на държавните имоти за анализиране. Какво е показал резултатът от изследванията обаче в течението на медията не се открива и ред.

Преди десет години в интернет блога си на ст.н.с. инж. д-р Лилия Владева уточнява, че минералните извори в Овощник са каптирани през 1934/1935 г. „Дебитът им е бил нисък и те са се експлоатирали чрез помпиране. Направените сондажи през шестедесетте години разкриват една уникална високодебитна минерална вода с изключителна концентрация на флуорид и метасилициева киселина, с температура 51 градуса и ниско съдържание на разтворени минерални вещества“.

Междувременно са направени нови сондажи, които  увеличават значително дебита на находището.

„Минералната вода от Овощник е включена в БДС 14947-80 „Води натурални минерални питейни“ като лечебна вода и независимо, че този стандарт не е задължителен, водата е подходяща за профилактика на кариес и остеопороза“ - допълва още д-р Владева.

По думите й, по всички изследвани показатели, с изключение концентрацията на флуорид, минералната вода от изворите и сондажите в Овощник и специално сондаж 3, отговарят на изискванията на Директивата на ЕС за бутилирани минерални води и нормативните уредби у нас и в европейските страни. Съдържанието на микрокомпоненти е значително по-ниско от допустимите нормирани стойности. Измерената стойност на радона причислява минералната вода към слабо до средно радиоактивните.

При откриването на Минералната баня в Овощник през далечната 1935 г. местната власт организирала заедно с Казанлъшката инспекция безплатно банско лекуване на работници в нея. Кметът осигурил безплатни превозни средства, а билетите за баня поемала Инспекцията по труда.

Излизащата по онова време казанлъшка преса изрично подчертава, че работниците посещавали банята „вън от работното им време”.

В наши дни в непосредствена близост до горещите извори на минерални бани Овощник е изграден аквапарк, в който всички басейни се пълнят с минерална вода. 


В категории: Новини , История , Туристически обекти

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Любомир Николов
26.07.2019 14:44:40
0
0
На басейна през 64-та се учех да плувам, баба ми и дядо ми са от село Черганово. Незабравими дни!
1
Петър Николов
21.07.2019 11:40:41
2
0
Преди да стане кичозен и претенциозен "аквапарк", на същото място си имаше просто плаж с минерален басейн... По непотвърдени, но достоверни слухове от сигурни източници, следващото лято там ще се постави паметна плоча, в памет на моята скромна личност, където преди години се научих да плувам, и то съвсем сам! Барелефът ще изобразява младо девойче, което услужливо ми подава във водата сламка за модната тогава напитка Кока-Кола, понеже ѝ е известно че "удавник и за сламка се хваща".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки