Прокуратурата започна разследване за смъртта на родилка в Плевен


Прокуратурата започна разследване за смъртта на родилка в Плевен
Владислав Якимов
31 Юли 2018, Вторник


Бебето още е в кома. Назначена е и спешна проверка от Министерството на здравеопазването в лечебното заведение

Автор: Янко Крумов

Жена почина по време на раждане, а бебето още е в кома. Това се случи след планирано секцио в Плевенската университетска болница. Прокуратурата вече разследва случая. Назначена е и спешна проверка от Министерството на здравеопазването в лечебното заведение.

38-годишната Маргарита е трябвало да роди първото си дете – момченце, на 26 юли във Втора база на Университетската болница в Плевен. Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й пред Нова ТВ.

Въпреки това, малко след предполагаемото начало на операцията, лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване. От болницата засега отказват да коментират случая преди медиите, щели да чакат да излязат резултатите от аутопсията.

В очакване на първородния си син Владислав и Маргарита се оженили миналата седмица. „Четири дни преди фаталната дата подписахме граждански брак, има медицинско свидетелство, че е напълно здрава”, разказва съпругът.

На 26 юли в 9,00 ч. сутринта близките се събрали да чакат раждането.

„Лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. Малко преди 10,00 ч. група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки. То беше с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка - тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден”, заявява Владислав Якимов.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение.

„Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ”, разказва Владислав.

„Потвърждаваме за такъв случай, съболезнования на близките, веднага е назначена аутопсия, няма до момента жалба от близките. Борили са се едни от най-опитните реаниматори, но не са успели”, заяви пред Нова ТВ Момчил Цветков, пиар на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен.

Междувременно от прокуратурата в Плевен вече са образували досъдебно производство по случая.

„Ще бъдат събрани доказателства за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат медицинските действия. Това не е нормален ход от едно раждане и затова ще има проверка”, заяви Ваня Савова, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Проверките по случая тепърва ще покажат какви за причините за смъртта на родилката.


В категории: Новини , Разследвания , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки