Днес заговяваме - от утре почват Богородичните пости


Днес заговяваме - от утре почват Богородичните пости
31 Юли 2018, Вторник


Вижте какво ще можем да слагаме на трапезата си през идните две седмици

Автор: Десант

На 31 юли са Богородичните заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост, който започва на 1 август и продължава две седмици, до 14 август.

През тези дни православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

Това е един от четирите периода на молитва и телесно и душевно въздържание през годината. Както при всеки православен пост, и по време на Богородичния християните трябва да се стремят към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягват шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняват съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е той в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти.

Във вторник и четвъртък може да се сервират варени гозби, но без олио или друга мазнина. В събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки