Хотелиери: Тази година чуждестранните туристи у нас са по-малко


Хотелиери: Тази година чуждестранните туристи у нас са по-малко
Снимка: Десант
30 Юли 2018, Понеделник


Представителите на бранша се надяват септември да спаси сезона

Автор: Десант

Заради лошото време и Световното първенство по футбол хотелиери по Черноморието отчитат спад в посещенията на чужденци. Представители на туристическия бранш се надяват септември да спаси сезона, съобщава Българска национална телевизия (БНТ).

Въпреки че дъждовете не са повлияли съществено на организираните туристи, все пак ръстът на летовниците от други страни няма да е толкова голям, колкото беше през 2017 г. Затова туроператори от Варна очакват по-ниски цени на хотелите през септември, с което да се навакса изоставането.

„Като цяло се очаква един мъничък ръст, от порядъка на 4-5% на нощувките, съответно на приходите е малко по-голям. Все пак тази година туристите от Полша, Чехия, Словакия и други източноевропейски страни са се увеличили, тъй като за тях съотношението качество-цена е най-благоприятно“, коментира пред БНТ проф. Стоян Маринов, от Варненска туристическа камара.

Според него се очаква броят на туристите от Германия да бъде като през миналата година, като липсата на ръст се отдава на факта, че германците преоткриват Турция като дестинация.

По-скоро обаче, югоизточната ни съседка „издърпа" туристите заради драстичното поевтиняване на валутата си и така почивката там излиза значително по-евтино на чуждестранните туристи, отколкото да изберат България като дестинация за прекарване на ваканцията си. 

Голяма част от руснаците пренасочиха почивките си именно към Турция и се отказаха от гостуването си в България.

Въпреки красноречивите данни на хората от бранша и единодушното им мнение, че тазгодишният летен сезон е чувствително по-слаб от миналогодишния, от Министерството на туризма не престават да тръбят как чуждестранните посещения у нас нарастват едва ли не главоломно. 

„Данните са потвърждение, че ръстът на туризма е устойчив и България се утвърждава като предпочитана дестинация, която предлага качествена услуга на разумни цени. За нас е много важно гостите ни, видели за пръв път страната, да се върнат отново", коментира преди броени дни министърът на туризма Николина Ангелкова, чието жизнерадостно пърхане как туризмът у нас цъфти и връзва под грижите на подопечното й ведомство наистина буди недоумение.


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Венко
31.07.2018 18:39:36
0
0
Тази статия е вярна, но повърхностна.
А снимката е от централния плаж на Черноморец от 2016.
Така че тази статия е бля бля бля....
1
TURIST
31.07.2018 11:50:31
0
0
,,DUMBA-LUMBA,,NE PRAVI TURIZAM!TOVA E SERIOZEN BIZNES,TZJLA NAUKA I SE PRAVI OT PROFESIONALISTI,A NE OT ,,AMATJORI,,I OLIGARSI!SAS,,STRATEGII,,A NE SAS,,SXEMI,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки