На кило мерили печалбата от банята в Банкя


На кило мерили печалбата от банята в Банкя
27 Юли 2018, Петък


Открита през 1910 г., тя е била единствената съвременна баня в страната и една от най-красивите в Европа

Автор: Янко Крумов

Празникът на минералната вода в Банкя е по Горешниците, от времето на турското робство, когато „шопи с бели ментета и черни беневреци, граовки със сърмени литаци“ от близки и далечни села са ползвали минералната вода.

Те лягали с дрехите в калището и се къпели в „Светата вода“ в дните на св. Карик, св. Мина и св. Илия, когато се вярвало, че водата лекува всякакви „прилепливи болести“ и страдания.

С идването на свободата опълченецът от Шипка Рашо Нешев получил право да построи баня и да я ползва 6 години.

Файтоните, тръгвали от „Пиротска“, а конният дилижанс от Княжево и карали толкова летовници, че представителят на Великото Народно събрание Нешев не броил парите, а мерил на кантар гологаните (вид монета).

Това и още любопитни факти за термалното находище в Банкя разказа от сцената при Ротондата журналистката Антоанета Титянова,  автор на книгата „София – от 7 извора вода“, издадена от „Яна турс“ по проект на Дирекция „Култура“ на Столична община.

Въпреки че температурата бе достойна за Горешляците и се доближаваше до тази на термалната вода (36 градуса) жителите и гостите на Банкя аплодираха изпълнението на носителката на „Златен Орфей“ Ирина Василева, поезията на три поетеси и едночасовата увлекателна беседа за термалната вода на Банкя и на София.

Представянето на „София- от 7 извора вода“ бе до банята в Банкя, открита в 1910 г., когато била единствената съвременна баня в страната и една от най-красивите в Европа.


В категории: Новини , История , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки