По „Вазовата екопътека“ във Врачанския Балкан


По „Вазовата екопътека“ във Врачанския Балкан
24 Юли 2018, Вторник


Живописният път следва извивките на планината и постепенно се изкачва на височина над водопада Скакля

Автор: Янко Крумов

Вазовата екопътека се намира във Врачанския Балкан, между селата Бов и Заселе. В първоначалния си вид е направена през 1972 г. с труда на местното население. Официално е открита на 29 април 2007 г. Добавено е нощно осветление на всеки 5 метра, поставени са мостове, кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.



Продължителността на маршрута е около 90 минути. Походът е лек, но сравнително дълъг, а маркировката е изрядна навсякъде.

Пътеката започва от Гара Бов и пресича река Искър. Отправя се в посока махала Скакля и преминава покрай едноименната река. Пътеката следва извивките на планината и постепенно се изкачва на височина над водопада, който също е кръстен Скакля.

В първата, по-лесна част пътеката е утъпкана и няма заграждения, но в по-горната част има направени парапети и мостове, тъй като височината става голяма и терена е по-труден за преминаване.



Над водопада се стига до голяма зелена поляна, на която има обособени места за пикник. Потокът, който се вижда в края на поляната, изчезва в нейният край, за да се превърне в един от най-високите водопади в България. Общата му височина е 120 метра, а първото стъпало, където водата се разбива е на 85 метра височина.

Предстои още близо километър изкачване, докато се стигне до село Заселе. Пътят минава през центъра на населеното място, покрай църквата “Св. Петка” и продължава надолу до скалата, която местните жители наричат Зли камък.



Според някои това е скалата, от която Вазовият герой дядо Йоцо “гледа” и със сигурност е гледката, вдъхновила патриархът на българската литература да напише няколко от разказите си. Под скалата се извива Искърското дефиле, а в него е сгушено селището Гара Бов.

За да се разходите по „Вазовата екопътека”, всъщност можете да тръгнете от две отправни точки – село Бов и село Заселе. По-добрият вариант обаче е точно Гара Бов. В другия край на пътеката – при село Заселе, има приятно заведение с двор, където можете да си починете и да поемете обратно надолу. 


В категории: Новини , Пътеводител , Населени места , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки