Археолози откриха в крепостта Лютица оловен печат на императрицата Ирина Комнина


Археолози откриха в крепостта Лютица оловен печат на императрицата Ирина Комнина
Снимка: НИМ
23 Юли 2018, Понеделник


В България досега няма такава находка. Вижте къде единствено в света досега се пази такъв артефакт 

Автор: Десант

На оловен печат, какъвто досега не е откриван в България, попаднаха археолози по време на разкопките на средновековната крепост Лютица край Ивайловград. През този археологически сезон тук работят две експедиции - на Националния исторически музей (НИМ) и на Националния Археологически институт с музей при БАН.

Първите проучвания, които се ръководят от Филип Петрунов (археолог в средновековна секция на НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (уредник в отдел „Археология“ на НИМ), започнаха през юли. Именно Кирякова попада на ценния печат. Той е с изображение на императрицата Ирина (Йоланда) Монфератска Комнина Дукена Палеологина, втората съпруга на Андроник II Палеолог.

От едната страна е изобразена Ирина, а от двете й страни са изписани имената ѝ. От другата страна има изображение на Богородица с младенеца.

Според проф. Константин Дочев, ръководител на търновския филиал на средновековна секция на НАИМ-БАН и нумизмат, това е първият такъв печат, открит в България. Другите подобни известни артефакти към момента са два и се съхраняват в Британския национален музей.

Находката е изключително ценна и показва, че Лютица е важен български град, с управителите на който са водели кореспонденция владетелите на най-големите средновековни държави.

Според нумизмата на НИМ доц. Владимир Пенчев, императрицата е управлявала в периода 1284 – 1317 г. Ирина е родена с името Йоланда през 1274 в княжество Монферат, днешна Италия. Тя е дъщеря на Вилхелм VII (1240–1292), маркиз дьо Монферат, и на втората му съпруга Беатрис Кастилска (1254-1286). Ирина e внучка по майчина линия на Виоланта Арагонска и крал Алфонсо X от Кастилия.

През 1284 г. Йоланда е омъжена за овдовелия византийски император Андроник II и приема православното име Ирина, значещо мир.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки