Активисти на НФСБ проведоха патриотичен поход по стъпките на "Ясен месец" в Странджа


Активисти на НФСБ проведоха патриотичен поход по стъпките на "Ясен месец" в Странджа
Снимки: Авторът
22 Юли 2018, Неделя


Патриотите почистиха паметници и мемориални плочи и поднесоха цветя в знак на признателност и преклонение пред саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание в този край

Автор: Десант

На 21 юли, само ден, след като отбелязахме Илинден, активисти на „Национален фронт за спасение на България“ от структурите на партията в Бургас, Камено и Малко Търново, придружавани от депутата от НФСБ Христиан Митев, проведоха патриотичен поход до паметни места в Странджа, свързани с именити личности от нашата история и славното Илинденско-Преображенско въстание в този край.

Автошествието с развети национални знамена и флага на НФСБ обиколи няколко странджански села и местности, където патриотите почистиха паметниците и мемориалните плочи на героите и поднесоха цветя в знак на признателност и преклонение пред делата им.

Първата спирка бе пред гроба на Паскал Иванов – секретар на четата на Георги Кондолов. Едва 21-годишен, въпреки че е имал възможност да замине да учи в Швейцария, той избира да се влее в редиците на всенародната борба за свободата на Странджанския край и взима дейно участие в Илинденско-преображенското въстание. На скромната церемония пред лобното му място присъства и кметът на близкото село Ясна поляна – Георги Георгиев, както и местни жители.



Пътят на автоколоната продължи към Звездец, където на фасадата на старинната тукашна църква "Св. Атанасий" е поставен барелеф на един от най-ярките дейци на борбата за църковна независимост – роденият в това малкотърновско село поп Георги Стоянов Джелепов.  Той е първият български свещеник в Странджа и в Бургас. Поп Георги помага за откриванетое на много български училища в този край и подобно на Левски обикаля населените места,за да убеждава населението да не признава гръцкото духовенство. Въпреки че има 8 деца, приспособява една стая в скромната си дървена къща в Бургас  за църква, а тесният коридор е превърнат в класна стая.



Край мястото на неговия дом днес в Бургас се издига катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий".

От Звездец патриотичната процесия се отправи към бунтовния Сърмашик – днес село Бръшлян. В драматично сражение, след като е извършено предателство, край него загиват войводата Пано Ангелов и легендарният Никола Равашола. Техният подвиг е възпят в странджанската марсилеза „Ясен месец“, написана от роденият в селото Яни Попов, която огласи притихналото в жегата населено място.



Група чуждестранни туристи, дошли на посещение тук, станаха свидетели на импровизираното тържество и любопитно се спираха до мемориала в центъра на Бръшлян, за да разпитат кои са тези герои.

Паметник за тяхната саможертва има поставен и на мястото, където се е водила неравната битка с турския аскер.



В превърнатото днес в музей някогашно килийно улилище в бръшлянския храм участниците в похода изслушаха интересна бесеца за бунтовното минало на населеното място и родените тук личности, с които то се гордее.



С огромен ентусиазъм патриотите от НФСБ почистиха занемарената паметна плоча в местността Свети Панталеймон в околностите на селото, където след събранието в странджанското оборище – Петрова нива, на път за Лозенград се отбива войводата Лазар Маджаров и произнася пламенна реч. Мястото около нея бе почистено от избуялата трева, а мраморният надпис, увековечаващ събитието, излъскан  като нов.


Най-неуморим с мотиката бе депутатът Христиан Митев (на преден план)


Паметната плоча преди почистването...


...и след като бе изтъркана от активистите на НФСБ

На Пловдивския конгрес през 1902 г. Маджаров е избран за войвода на Лозенградския революционен район, а на конгреса на Петрова нива влиза в Главното ръководно боево тяло. Той участва със своята чета в Илинденско-Преображенското въстание и загива през 1907 г. в продължило повече от 6 часа сражение край дедеагачкото село Лъджакьой (днес Лутрос в Гърция).

Финалът на патриотичната инициатива бе поставен в местността Петрова нива, където активистите на НФСБ почистиха буренясалия плочник пред внушителния мемориал на преображенци и костницата на войводата Георги Кондолов. През август тук се провежда голям тракийски събор, на който се почита паметта на загиналите от Странджанския край в Илинденско-Преображенското въстание.



Това е първата от поредица родолюбиви инициативи на тукашната структура на Националния фронт, свързани с почитането на светите за българите места и поддържането на паметниците в Бургаска област. Предстои обновяването на паметник на кан Тервел край граничния ров Еркесия, почистване на църквата край крепостта Русокастро и други подобни мероприятия, които показват, че НФСБ на дело полага сили да повдигне патриотичния дух на българите и съдейства активно за патриотичното възпитание на младото поколение.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки