Тристранката сложи край на взимането на инвалидност за два избити зъба и шипове


Тристранката сложи край на взимането на инвалидност за два избити зъба и шипове
17 Юли 2018, Вторник


Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища, заяви вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Десант

Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който обсъди промени в наредбата за медицинската експертиза и правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинска експертиза. Точката за промени в Кодекса за социалното осигуряване беше отложена, тъй като вносителят отсъстваше от залата.

Предвижда се лекарите да дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози, но това ще отпадне.

Друга промяна е, че за всяко заболяване вече има точно определен процент на неработоспособност. Досега той варираше в различни диапазони.

„По първа точка обсъдихме плюсовете и минусите, както и евентуалните рискове от въвеждането на тази нормативна уредба, бих казал революционна по своя характер. Тя внася сериозни промени в системата за оценка на медицинската експертиза. Имаме съгласие за внасянето в МС на въпросните документи от КРИБ и КНСБ като работодателски организации. Останалите колеги не получихме еднозначна подкрепа“, коментира вицепремиерът.

Симеонов обясни, че механизмът, по който ще се прави медицинската експертиза, ще отсява всички случаи, при които има натрупвания от маловажни заболявания, които водят до нереално висок процент на инвалидизиране. Той акцентира, че хората вече няма да бъдат обслужвани от едни и същи лекари в комисиите на ТЕЛК, които работят от десетилетия в тях и са подложени на корупционен натиск, а ще се въведе ротационния принцип на формирането на лекарските комисии и така възможността за корупционни практики ще бъдат силно ограничени.

„Тези две теми са много силно обществено чувствителни. Хората с увреждания, които към момента са им присъдени някакви права, рискуват да изгубят тези права или те да бъдат редуцирани. Според мен тази реформа трябваше да се случи по друг начин и първата стъпка трябваше да бъде установяването на „фалшивите ТЕЛК-ове“, защото не знаем дали НЕЛК ще е в състояние да ревизира по медицински път, а не само по документи решенията на предходните комисии, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

За нас хората, които имат някакви права, не трябва да ги загубят. Настояваме да се запазят плащанията такива каквито са.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов заяви, че на този етап се въздържат от подкрепа и поиска да получи отговори на няколко въпроса, засягащи лечението чрез рехабилитация, определянето на работоспособността и процента на инвалидност, както дали НЕЛК ще може да извършват свои изследвания, с които да потвърдят или отхвърлят диагнозата в ТЕЛК-овете.

„Важен момент е и оценката на процента на инвалидизиране. Там където имаме 80%, но има съпътстващи заболявания от тях може до 20% да се сумира върху основното заболяване, т.е. да стане 100% неработоспособността. Беше ни даден пример, че ако основното заболяване е паднало под 80%, но има увреден орган, ще се взима тази увреда, а не от основното заболяване“, подчерта Кокалов.

След като КНСБ получиха отговори на въпросите си те подкрепиха предложенията.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара заяви, че е очаквал много по-радикален подход при промяна на медицинската експертиза.

„Това е продиктувано от мащаба на проблема, с който се сблъскваме повече от 20 години. По тази причина и в нашето становище настояваме незабавно да бъде възприета международната класификация на функционалността, уврежданията и здравето на СЗО както е направено в редица други страни. Не е оправдано да се бави нейното приемане. Години наред не се прилага и оценка на риска, което позволява в редица села да има едно и също заболяване, покриващо 70-80% от населението. Това повече не може да се търпи“, беше категоричен Бранков.

Вицепремиерът Симеонов заяви, че три дни след обнародване на Наредбата и Правилника НЕЛК трябва незабавно да започнат ревизиране на издадените до момента решения от ТЕЛК. А Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ настоя да се направи карта с населените места и да се види къде точно има скупчване на болни от една и съща болест и НЕЛК да не проверява само документите, защото по негови думи те ще са изпипани, а и да извършат медицински прегледи.

Представителите на Българската стопанска камара и на Българска търговско-помишлена палата не подкрепиха проектните предложения, но от КРИБ изразиха подкрепата си.

Валери Симеонов коментира и думите на БСП, които се обявиха против изгонването на омбудсмана Мая Манолова от заседанието на тристранката.

Това е фалшива новина. Никой не е гонил Мая Манолова. Кой съм аз да изгоня омбудсмана на България. Чисто и просто приложих правилника при пълната подкрепа на всички участници и членове на Тристранния съвет“, заяви Симеонов.

„Предвижда се лекарите да могат да работят и на друго място, освен в ТЕЛК; пациентите ще могат да подават документите си и по пощата, подготвяната електронна система ще бъде свързана и с НЗОК, с което се цели по-добър контрол и др.", допълни зам.-социалният министър Йорданова.

След въвеждане на е-досието - до края на 2019 г., електронната система на ТЕЛК ще се доусъвършенства и ще има още по-голяма прозрачност, каза още тя.

По думите й работи се и по облекчаване на администрирането за издаване на решенията на ТЕЛК.

Предстои още утвърждаване на вътрешни правила за лекарите от ТЕЛК, за личните лекари, даващи направление за ТЕЛК и др. С промените в правилника ще се подобри качеството на медицинската експертиза, ще се намали времето, необходимо за получаване на решенията.

Председателят на НЕЛК Кънчо Райчев каза, че чрез промените ще се премахне субективният фактор, а всяко от заболяванията ще се разглежда в лек, среден и тежък стадий, за да се определи точният процент на увреждането.

Чужда помощ ще може да се предоставя и на хора с увреждане под 90%, а за децата тя ще е гарантирана и при 70% и по-нисък процент на увреждане.

Райчев каза още, че се предвижда след петата година за пациентите с онкологично заболяване се гарантират 50% трайно намалена трудоспособност.

При сърдечна и белодробна трансплантация се получават 100% нетрудоспособност.

Когато основното заболяване доведе до увреждане на друг орган, тежестта в оценката ще се прехвърля към усложнението на заболяването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки