Как ще отбележим юбилейните 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


Как ще отбележим юбилейните 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Снимка: Архив "Десант"
12 Юли 2018, Четвъртък


До местността Бузлуджа ще има организиран транспорт, движението ще е натоварено

Автор: Десант

На 14 юли в местността Бузлуджа тържествено ще бъдат отбелязани юбилейните 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Община Казанлък е организирала в съботния ден транспорт за всички желаещи да се включат в събитието. Автобусите за върха ще тръгват в 9,30 ч. пред хотел „Казанлък“. Цената на билет в едната посока е 3 лв., а в двете – 4 лв. Връщането обратно ще започне след 15,00 ч.

Промени в движението в пътния участък към Бузлуджа няма да има, но от общинската администрация призовават шофьорите да бъдат внимателни поради очаквания натоварен трафик.

Тържествата ще започнат 9,30 ч., когато в Казанлък ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица.

На връх Хаджи Димитър (известен със старото си име Бузлуджа) честването на юбилея ще започне в 11,00 ч. Там традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на войводата.

Около 11.30 ч. ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха.

След това родолюбивите българи, дошли на върха ще могат да видят мащабната историческа възстановка на близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“ за гибелната битка на войводата и неговата чета „150 години Бузлуджанска епопея“.

След раздаване на обреден курбан по обед честванията ще продължат с народния събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен“. Община Казанлък за първи път организира подобно надпяване, изцяло с възрожденски и патриотични песни и вече има заявено участие на повече от 20 общини.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
15.07.2018 06:15:12
0
0
С изв.за писменната неточност-Ст.Караджа е бил от корена на деспот Момчил и правнук на неговата дъщеря,която била женена в с.Факия.
1
Обикновен българин
13.07.2018 10:43:32
0
0
Хаджи Димитър е бил от болярски род от Сливен-по предание.Дедите му са били боляри при царете Петър и Асен-по предания.От дете Димитър нее търпял турските бабаитлъци и мазното на някои чорбаджии поведение спрямо-турци -насилници.Той от малък е плашил чорбаджии,че ще ги изколя.Хаджи Димитър също е бил от болярска жилка по майчина -линия от рода Бимбелови-деспот Момчиловия род,чиято дъщеря била женена във Факия-Странджа планина...От прости-наплашени-селяни не се става-войводи и хайдути.Знатна кръв е течала в жилите на тези-славни войводи-Х.Димитър и Ст.Караджа-те през 1868 година с четата си в България са се сражавали с турците и са загинали за свободна България от турско робство.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки