След Освобождението Иван Вазов е един от първите, които надлъж и нашир обикалят отечеството и възпяват неговите красоти


След Освобождението Иван Вазов е един от първите, които надлъж и нашир обикалят отечеството и възпяват неговите красоти
07 Юли 2018, Събота


"Всичко за мене е мило, прекрасно, величествено, а главно – мило”, казва патриархът на българската литература, чиято годишнина от рождението честваме на 9 юли

Автор: Иван Ненов

Все още няма друг автор, който да се доближава до броя на публикуваните от него пътни бележки и пътеписи за България и всичко това да преминава през сърцето му, както го е казал  в стихотворението си  „Аз съм българче”: „Всичко българско и родно  любя, тача и милея...”

В писмо от 29 юли 1901 г. Вазов кани проф. Иван Шишманов на излет до връх Мусала. Той обаче не се включва в групата, в която били професорът по медицина д-р Моллов, професорът по геология Г. Златарски, д-р Минчович, Васил Д. Стоянов – един от основателите на Българското книжовно дружество в Браила, и други членове на новосъздаденото Туристическо дружество „Алеко Константинов”.

„Може би някои да намерят прекалени моите възхищения – и тука, и по-нататък, от нашите планински покрайнини; може би да ме заподозрат в преувеличение техните хубости и в усилване багрите на картините, които повече отбелезвам, отколкото рисувам. Възможно е. Но аз съм искрен в предаването впечатленията си, защото всичко, каквото съм виждал, аз съм го и чувствувал като българин. Всичко за мене е мило, прекрасно, величествено, а главно – мило.”

Така разказва  народният поет при първото си изкачване на балканския първенец. След утринния ход  групата пътува от Долна баня до Радуил, после до Чамкория; за да се вплете в Родопските дебри, да стъпи в Орфеевата долина и да види изворите на Хеброс – тракийското название на Марица.

„Тези извори – пише Вазов – известни още в най-старо време, са поразявали въображенията със своята тайнстве-ност и неприближимост... С тях са свързани много поетически спомени. Още Овидий в своите  Хероиди споменува за Hebrus (Марица), който изтича из стръмните голи стени на „ледниковите Родопи”.

Вазов разказва, че и дубровчани, които в ХVІ в. пътували по търговия из Турция, разказвали, че намерили при главата (изворите, б. а.) на Марица седем топли извора, бистра вода, които Орфей чрез омаята на песните си изтеглил из земните недра на повърхността.

За подобно нещо и далматинският поет Йован Гундулич (1589–1638) пише в поемата си „Осман”. Той нарича Орфей българин, „създател на оня род мелодични песни в сръбските земи, които са известни там под името бугаркиня и бугарщица”.

Маричините езера е възпял, според Вазов, още и хърватският поет Крижанич. Френският посланик  през 1621 г. в Турция пък е записал, че местните жители наричали тогава седемте Маричини езера „Седем извори Орфееви”.

Както е известно от историята на Стария свят, легендата за Орфей е по-стара от Омировите „Илиада” и „Одисея”. И ако песните на слепия Омир са били записани, то на Орфей не били записани, защото той проповядвал чрез тях, че Бог  – това е любовта между хората и само любовта ще спаси хората на земята.

Не е ли тогава Орфей „предшественик” на учението на Христос!

Христос е разпънат на кръста заради предателството на ученика му Юда. А векове преди това Орфей намира смъртта си обезглавен от нимфите-девойки от неговото тракийско племе беси, заради това, че е обичал само Евридика и не е можел да принадлежи на останалите. И мътните води на Хебър, изворите на неговото начало, отвличат тялото му в морето.

Древногръцките философи също са почитали тракиеца Орфей. На него е било „посветено” Дионисиевото светилище. Питагор бил един от стоическите му почитатели, а Аристотел е отбелязал, че най-старите народи на Балканите са траките, троянците и финикийците.

Херодот пък твърди, че Дионисиевото светилище се намирало в най-високата планина Родопи. А в труда си „География” Страбон изброява тракийските племена, заселени по река Хебър. На най-високо се било настанило племето беси – това, от което произхождал Орфей.

Планините не променят височината си, нито реките своите извори. Променят се наименованията и границите им. До времето на Вазов, а и след това, връх Мусала е влизал в пределите на Родопите.

Границите между Родопите и Рила е бил вододелът на река Бели Искър. Същинската Рила планина  е включвала  днешна Средна и Западна Рила.

А кои са топлите извори, които водят началото си от Хеброс (Марица)! Те също не са се изместили и не са прекъснали своя извор. Тях също ги има. Това са топлите извори край днешната Долна баня, някогашната древна Венетица.

И когато народният поет Иван Вазов и придружаващите го научни светила за пръв път изкачват най-високия родопски връх Мусала, те се изкъпали в Долнобанските минерални бани, защото до Дионисиевото светилище на митичния тракиец Орфей трябвало да бъдат физически и духовно чисти.


В категории: История , Добри Вести , Българските родове

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
09.07.2018 06:33:54
0
0
Чия е Добруджа?

http://www.chitatel.net/forum/topic/16939-%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/
1
Приятел на България
09.07.2018 05:32:47
0
0
Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova

http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html

Нов анти-български репортаж по румънска телевизия. Диджи ТВ е частна телевизия, поне официално но много е заразена от румънски разузнавачи. Има румънски разузнавачи по всичките телевизии за новини и политика в Румъния, също и по националната обаче тази като че ли е една от най-засегнатите от шпиони.

http://www.desant.net/show-news/24872

Какво може да направи България:
1. Във връзка с "румънското национално малцинство" в България. Няма такова нещо. Признаването му би означавало даване колективни права на етническите румънци, което е в разрез с международното право. Има само румънска етническа общност, а не и малцинство.
Например: в БЮРМ има 3-4 албански политически партии. Това означава че всяка една от тях представлява колективно по няколко десетки/стотици хиляди етнически албанци (с право на гласуване) и техните деца (които нямат право за гласуване). Освен това има поне 2 прецедента за непризнаване национални малцинства: Франция и Гърция.
Освен това, на румънските власти не им пука от етнически румънци в България, те само ги използват за да създадат проблеми във вашата страна, за да се спре доброволното асимилиране/вливане/сливане на власите и (още по-важно) на многобройните влашки цигани или румъно-езични такива в българската нация. Влашките цигани са христяни, много по-цивилизовани са от другите и доброволно се българизират понеже живеят в България и българите за тях са престижен народ, понеже са държавотворци.
През Втората Световна Война румънското правителство е изгонил част от тях в Приднестровието, в концлагери, като не е направил никаква разлика между румъо-езични цигани и другите, за огромното разочарование и безнадеждност на първите.
В Румъния и понастоящем нито един румънец не смята румъо-езичните цигани за румънски, а само за цигани.
Мисля че и в България (където има твърде малко българо-езични цигани) нито един българин не ги смята тези хора за българи.
2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур съхсто няма такива неща и не само че няма териториални води а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.
3. Румъния трябва да върне на България всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски, български светец станал покровител на Букурещ. Тези мощи не бяха купени от монастира Басарбово, който беше единствения техен стопанин а (доколкото ми е известно) от етнически българин живеещ в Румъния или от член(ове) на руската армия която ги беше "спасила" от турците, тоест от хора които нямаха никакво юридическо и морално право да ги продадат.

Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova

http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html

Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty

http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis

Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată

https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html

7 ani de la câştigarea procesului de la Haga. România şi-a extins drepturile de suveranitate prima oară din 1918

https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html

https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/

https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html

https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html

http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки