Зеленият октопод пак плъзна отровните си пипала


Зеленият октопод пак плъзна отровните си пипала
05 Юли 2018, Четвъртък


По думите на вездесъщия Тома Белев, половината от българите крадат дърва

Автор: Дина Харизанова

„Над 2 млн. кубика дървесина се изсичат незаконно всяка година в България" - истерично оповестиха от Световния фонд за дивата природа, позовавайки се на резултати от свой доклад. Анализът на незаконния дърводобив в България представиха на пресконференция в София вездесъщите и до болка познати WWF и коалиция „За да остане природа в България“. 

Според тяхното „проучване", годишният обем на незаконната сеч е в размер между 2,4 и 2,7 милиона кубически метра. 

Как точно са направени тези изчисления поясни небезизвестният Тома Белев. Той смята, че кражбите се правят, защото хората нямали иначе как да „отоплят" децата си.

„Става въпрос за 700 хиляди домакинства - ако половината откраднат, това е количество, което показах: между 2,4 до 2,7", изтъкна Белев.

Няма да коментираме кое му дава основание да обяви, че половината българи, които се отопляват с дърва, престъпно ги крадат?! По-интересно е с какви ресурси - и финансови, и в човешка сила, тези т.нар. „природозащитници" са направили своето „проучване".

Защото например, само за първите шест месеца на 2018 г. горските служители на Изпълнителна агенция по горите и държавните предприятия, които са стотици на брой, са успели да извършат близо 172 800 проверки на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, за добив на дървесина, на МПС, ловци и риболовци.

И при тези близо 200 хиляди проверки са съставени общо 5373 акта, като установената дървесина, добита в нарушение на Закона за горите, се изчислява в размер на... 6953 куб. м.

Колкото и тази цифра да е по-малка от реалната, много е трудно да си представим как остава скрито бракониерството на останалите два милиона кубика, за които алармират шумно т.нар. „еколози"!

Същите тези, които проглушиха ушите на целия свят как у нас ще се изсекат декари вековни гори на Пирин, за да се прокара един нищо и никакъв лифт! 

Всъщност, по-големият проблем е, че в 90% от случаите прокуратурата прекратява досъдебните производства за установени престъпления в горите поради малозначителност.  Така, по мнението на експертите, незаконните деяния остават ненаказани и се създават предпоставки за извършване на нови нарушения.

Затова и докато псевдоеколозите даваха пресконференция за уж милионите отсечени незаконно кубици дървесина, от Изпълнителна агенция по горите без да вдигат шум внесоха предложения за промяна в Наказателния кодекс за по-сериозни санкции и по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство. 

Че в горите се сече в разрез със закона, никой не отрича. Факт е обаче, че мерките срещу това все повече се затягат. 

Припомняме, че неотдавна Народното събрание гласува предложенията за промени в Наказателния кодекс, направени от „Обединени патриоти“, касаещи също увеличаване на наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов. Промените завишават двойно размерите в сравнение с досега съществуващите в престъпните състави на Наказателния кодекс.

При това,​ освен нарастване на глобите, се предвижда и въвеждането на пробация, а за случаите на незаконна сеч, които са в особено големи размери и представляват особено тежък случай - и възможност за конфискация до ½ от имуществото на виновното лице. 

Но Зеленият октопод това не го интересува. На него му се привиждат крадливи българи, отнасящи от гората не каруци, а цели тирове с незаконно добита дървесина - как иначе може да бъдат превозени всичките тези 2 и кусур милиона кубика! 

То на принципа, по който правят изчисленията си т.нар. природозащитници - така, както дяволът чете евангелието - и ние можем умозрително да „сметнем" колко милиона лева или евро са прибрали в джобовете си, за да направят своите „проучвания". Не ли? 


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Таня
27.03.2020 15:26:08
1
0
Много сте сладки как пък само вие от всички сериозни медии прозряхте манипулация в това
1
777
06.07.2018 12:41:12
1
1
Ако питаш зелените те винаги са бели и чисти, а всички останали- грешни
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки