Продължават археологическите проучвания в Акве калиде


Продължават археологическите проучвания в Акве калиде
Снимки: Светослав Стойнов
03 Юли 2018, Вторник


Успоредно с това се работи по проект за консервация и реставрация на разкритите структури от някогашните терми

Автор: Диана Славчева

Археологическите разкопки на територията на късноантичния и средновековен град Акве калиде са в разгара си. Те са единадесетите по ред от началото на проучванията на този обект през годините.

В момента се работи в северна посока от ранновизантийската баня, като археолозите се канят да влязат това лято и на запад от източния й корпус. Засега обаче няма да имат възможност да стигнат до най-ранните структури на някогашните римски терми.

Нивото, на което в момента копаят те, е от ХI-XII в., като на места се разкриват и ранновизантийски останки. 

Сред находките се открояват намерените средновековни печати от XI в. „До голяма степен в последните години именно печатите дават физиономията на движимите археологически ценности" - обобщава ръководителят на разкопките доц. д.и.н. Димчо Момчилов. 

Печатите са особено ценни за специалистите, тъй като точно датират обекта, а и предоставят полезна информация за неговото значение и експлоатация. 

Успоредно с проучванията, продължава и консервацията и реставрацията, започнати тук през миналата година. В момента се довършва покриването на пасарелката, по която посетителите ще могат да разгледат подробно обекта, така че да го възприемат в целия му обем.



В същото време се работи и по облицоването на фригидариума (т.е. басейна със студена вода, който е служил за охлаждане на къпещите се след дълъг престой в топлите помещения на термите, б.р.) с мрамор, както е било и в древността. 

Проектът, който се реализира тук по програмата за трансгранично сътрудничество, предвижда и социализация на аподитериума - някогашната съблекалня в баните. Помещението е изградено някъде през втората половина на II - началото на III век и е функционирало до 1206 г.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки