Всенощно бдение и тържествена литургия в Рилския манастир за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски


Всенощно бдение и тържествена литургия в Рилския манастир за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски
Снимка: Българска патриаршия
03 Юли 2018, Вторник


Тази година впечатление направи големият брой малчугани, които пристъпиха към честните Дарове

Автор: Десант

522 години от тържественото възвръщане на честните, чудотворни и святи мощи на преподобния отец Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани в Рилската св. обител.

Духовните тържества по повод юлския празник на светеца започнаха с всенощно бдение, което бе възглавено от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с манастирското братство и духовници от страната.

Бдението започна в 20 часа и продължи до ранните часове на 1 юли. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от хора „Св. Наум Охридски", дирижиран от г-н Андрей Касабов, и сборна група от псалти, които идват вече от десет години за празника на манастира от гр. Букурещ - Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха монахини от Ресиловския, Врачешкия и Самоковския манастири, свещеници и монаси от различни епархии на страната.

Храмът остана изпълнен с богомолци до самия край на продължилата 6 часа нощна служба.

На следващия ден в 9,30 часа започна тържествената св. литургия, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с игумена на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, архим. Теоктист, предстоятел на Българското подворие в Москва, енорийски свещеници от столицата и други епархии на страната, и манастирското братство.

По традиция десетки хора се причастиха за празника на преподобния Йоан Рилски, но тази година впечатление направи големият брой малчугани, които пристъпиха към честните Дарове.

Припомняме, че след смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър (927-969) нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (дн. София).

Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е и канонизиран.

През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки