В Рилския манастир ще бъде отслужено бдение по повод летния св. Йоан Рилски


В Рилския манастир ще бъде отслужено бдение по повод  летния св. Йоан Рилски
30 Юни 2018, Събота


Вижте подробностите

Автор: Десант

По повод летния празник на Рилския манастир - Възвръщане на честните мощи на св. Йоан Рилски Чудотворец, който ще бъде отбелязан на 1 юли (неделя), в светата обител ще бъде отслужено бдение и тържествена света литургия.

Бдението ще започне в 20,00 ч., а началото на светата литургия е 9,30 ч., съобщават от Светия синод на Българската православна църква

Светата Божествена Евхаристия ще бъде възглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който ще бъде в съслужение с Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на светата обител, манастирското братство и гости духовници от страната и чужбина.



След смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър (927-969) нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (дн. София).

Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е и канонизиран.

През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.


В категории: Църковни празници , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки