Ще има ли още избити животни в Странджа?


Ще има ли още избити животни в Странджа?
Снимка: Светослав Стойнов
29 Юни 2018, Петък


Над 450 кози и овце в Кости бяха подложени вчера и днес на евтаназия, взети са проби от още няколко ферми, които попадат в 10-километровата зона

Автор: Янко Крумов

Над 450 кози и овце в странджанското село Кости (община Царево) бяха подложени на евтаназия. Причината е пламнало огнище на непозната у нас чума по дребните преживни животни, за която Десант вече съобщи. Опитите да се овладее заразата продължават. 

Избитите животни се заравят в общ гроб, а на входа и изхода на селото преминаващите автомобили се дезинфекцират със специален препарат.

Все още няма информация от къде е дошла заразата. Едно от предположенията е, че чумата е пренесена от мигранти, но това не е потвърдено официално от Българската агенция по безопасност на храните. Не е ясно и дали огнището в Кости има връзка с това в ямболското село Воден.

Взети са кръвни проби от животни в още няколко стопанства в Странджа, които попадат в 10-килемотровата зона. Резултатите ще излязат до дни. Докато стане ясно обаче ще има ли още затрити стопанства в района, фермерите и в съседните общини не могат да спят от тревоги.

Хората от Малко Търново, например, са се събрали съвсем импровизирано в центъра на града, все едно някой е свирил сигнал за тревога, разказва кметът Илиян Янчев.  

„Разговорът беше изключително тежък. Хората са много притеснени, на всички им се плаче. Цялата ситуация сме я виждали през 2011 г., тогава шапът отново тръгна от Кости, няколко дни по-късно беше в Граматиково, след това в Близнак, Стоилово и така пламна цяла Странджа. Хората от това се страхуват, защото веднъж са го преживели, втори път ще е непосилно за тях. Чудят се какво да правят и не могат да вземат решение”, разказа Янчев.

Според него избиването на животните не решава проблема.

„Преди няколко дни за едно куче в Малко Търново се вдигна такава врява и шум и се намесиха политически партии. Дори кравата Пенка предизвика повече съчувствие, всички се обединиха, за да я спасят. В същото време се избиват стотици животни, които са месодайни, млекодайни и това остава без особено внимание.

Къде е логиката? Нямаше  никаква информация. Никой предварително не разговаря с хората, не мина по обектите да каже каква е ситуацията. Хората са загубили доверие във властите, страх ги е и, ако животното се разболее, предпочитат да си го лекуват с бабини илачи, защото иначе ще бъде убито”, допълва кметът.

Той разказва, че навремето само в Малко Търново официално е имало над 240 000 животни. Днес това е брйката в цяла Бургаска област.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Съвети за животновъдството , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даниел
24.07.2018 19:36:54
0
0
за мен сручирото се в Странджа е някакъв политически трик или заговор, зад който се крият нечии интереси.Ние жимеем в 21 век, и разполагаме с достатъчно технологии и медиина информативност, така че ми се струва много непрофесионално и нелепо избиването на толкова животни, преди да се е изяснила истинската потенциална опасност, и последствията от нея.Тук тъне в сянка истината за действията и има порооително нечии скрити интереси. Мога допи да си позноря да схекулирам, че е снързано с подготвятето и заселватето на района Странджа, както го помним още от 80-те гадини
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки