Бюрократични игри: Фондът за лечение на деца отказа да доплати оперция на 6-годишно момиченце


Бюрократични игри: Фондът за лечение на деца отказа да доплати оперция на 6-годишно момиченце
Снимка: бТВ
28 Юни 2018, Четвъртък


Процедурата вече е извършена, а нейното финансиране е било предварително одобрено, оправдават се от институцията

Автор: Силвия Горанова

Анелия Витанова е на 6 години. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. Детето мечтае един ден да ходи само. Мечтата й е напът да се изпълни. Лекари в Австрия вече са извършили операция, която дава голям шанс на малката Анелия да се движи сама.

Фондът за лечение на деца в чужбина обаче отказа да доплати разходи по операцията й, разказа тази сутрин пред бТВ бащата Юлиян Витанов. От Фонда му обяснили, че финансирането на процедурата е било предварително одобрено и родителите е трябвало да се поместят в договорените разходи. В деня на изписването от болницата на Анелия Витанова, обаче, майката и бащата получили две фактури, едната от които е за непредвидени разходи.

"От Фонда изискаха да ползваме дарителската ни сметка за транспорт и настаняване, от съда в Перник отказаха тези пари на основата на това, че имаме подписан договор със същия фонд, който иначе обещава да плати всички разходи - транспорт, операцията и три прегледа след операцията”, уточни бащата.

Двете фактури при изписването на детето обаче не били предвидени от никого. Едната е за 616 евро, а другата - за малко над 8700 евро. По-малката сума от болницата обяснили с това, че била за придружител и не била пусната предварително към офертата. А за другите пари посочили, че били за операцията - анестезиология, операция, всичко.  

Д-р Мариета Райкова, която е директор на Фонда, посочи, че издаденият формуляр S2, с който родителите са отишли да лекуват дъщеря си покрива оперативното лечение и настаняването при общи условия.

„Лечението на детето е финансирано. Попитахме болницата за допълнителните средства и те казаха, че са пари заспециални условия за настаняване. При разговор с родителите обясних, че процедурата при всяко дете, когато има доплащане е, че отпускането и одобряването става чрез обществения съвет, коментира тя.

Бащата отрича да са били настанявани по специален начин и по думите му дори не са попитани какъв тип настаняване искат.

Райкова уточни, че одобреното финансиране е по оферта отпреди година. Тя отрича семейство Витанови да трябва да пускат молба за одобряване на новите разходи.

„Доплащането не иска нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случаи, в които се налага. Не мога да кажа кога Фонда ще плати тези пари”, посочи тя.

Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки