Републикански консултант по ортопедия извърши рядка операция в Бургас


Републикански консултант по ортопедия извърши рядка операция в Бургас
25 Юни 2018, Понеделник


Операцията се прави за първи път в Бургас. Нарича се хемиартропластика, уточняват от УМБАЛ 

Автор: Десант

Републиканският консултант по ортопедия и травматология - проф. д-р Асен Балтов оперира в УМБАЛ Бургас през уикенда. Проф. Балтов е един от най-известните специалисти по раменна хирургия в страната и бе поканен от началника на бургаската ортопедия д-р Стоян Христов в екипа, който оперира възрастна бургазлийка с точно такава травма.

Проф. Балтов е и председател на Българското научно дружество по ортопедия и травматология.

Операцията се прави за първи път в Бургас. Нарича се хемиартропластика. Част от раменната става се подменя с изкуствена, като се запазва здравата й част - лопатката.Тъй като е много специфична и не може да се извърши от всеки ортопед се извършва в единици болници в България. Идеята е този тип операции да станат рутинни и да има тясно специализиран екип за този тип хирургия. 

Настоящата пациентка е на 71 г. и се чувства добре. За семейството й е голям плюс, че е оперирана в Бургас. Предвид възрастта и травмата транспортирането й до друг град е било рисковано.

Проф. Балтов консултира и други пациенти в отделението и остана впечатлен от пълната промяна, която то е претърпяло. Ортопедията на УМБАЛ Бургас е основно ремонтирана, битовите условия са повече от отлични. Специалистите и специализантите посещават всички научни прояви, включително и международни квалификации.

"Развитието на отделението е видимо. Съвместната ни работа ще продължи, включително и в научен план", каза при посещението си тук проф. Балтов.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки