Крумовата пейка - новото любимо място в Котел


Крумовата пейка - новото любимо място в Котел
25 Юни 2018, Понеделник


Това е поредният артистичен „карвинг автограф“, който оставя Крум Велев в български град

Автор: Десант

Пореднното издание на фестивала „Етноси, багри и котленски килими“ свърши и няма помен от гълчавата и пъстрите сергии, претрупани от стоки на майстори-занаятчии от различни региони на страната. Но жителите на Котел още не могат да се нарадват на новата си придобивка - красива пейка, същинско произведение на карвинг изкуството, която краси вече парк "Изворите".



Тя се роди пред очите им и мало и голямо не откъсваше поглед от скулптора Крум Велев, който извая с резачка от неугледния дървен къс фигурите на бухал и орел, станали част от фигуралната й украса. Това е поредният артистичен „карвинг автограф“, който оставя творецът в български град. Велев обича да се шегува, че скоро ще пуснат карта на „Стоте обекта на негови скулптури“ в цялата страна…

Съвременният уста̀ (б.а. майстор, учител от арабското „устаз“) Крум Велев нашумя напоследък с идеята да обедини всички творци, майстори на дърво с резачки и длето, като организира първия Карвинг фестивал в Боровец.

Талантливият български майстор на дървото демонстрира и в Котел как повалените от бурите трупи могат да се преобразят в уникални дървени скулптури. Творецът не може да откликне на всички покани на градовете, които се надпреварват да канят майстора от Самоковската школа да разкраси и техния град с поредната атрактивна творба.

В града на самобитния котелски килим Крум Велев успя да вдъхнови мнозина към дървообработването и възможността да се вдъхне втори живот на дървото, преобразявайки го в изящна творба.

Вече Крумовата пейка с орела и бухала е неразделна част от живота на всички котелчани и гости на града, на която присядат невръстно деца, побелели дълголетници и щастливи влюбени. Няма да е странно дори, ако догодина фестивалът вече носи друго име - „Етноси, багри, котленски килими и карвинг скулптури“…


В категории: Новини , Традиции , Културен Десант , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки