Психолози: Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство


Психолози: Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство
20 Юни 2018, Сряда


Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии

Автор: Десант

Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство. Това обявиха от Световната здравна организация, цитирани от NOVA. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии.

Заболяването ще се нарича „Разстройство на геймъра” и ще попада в групата на „разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение”.

У нас профила на българския геймър показва, че най-често той е мъж, на възраст между 18 и 23 години и работи в сферата на телекомуникациите. А близо половината от геймърите признават, че обичат да играят както през деня, така и през нощта.

„Има един ясен механизъм, при който зависимостите стават част от човешкото поведение. Той е свързан с отделянето на хормона на щастието – ендорфин, и е установено, че както при дрогата, така и при игрите се отделят такива вещества, които карат човекът отново и отново да се обръща към тях”, коментира пред NOVA психологът Иван Игов.

По думите му при хората много по-важна е другата зависимост – социалната.

Основният акцент е върху юношите. Има няколко важни неща тук. Първото е независимост. В компютърния свят няма родители, няма кой да ти каже какво да правиш. Второто е светът на връсниците и приятелите. В компютърния свят започваш да комуникираш с тях, създава се една общност. Трето – ако имаш проблеми във взаимоотношенията с другите в реалния свят, във виртуалния свят ти си друг човек”, заяви още Игов.

Световната здравна организация определя гейминга към категория 6. Там попадат наркотичната зависимост, тютюневата зависимост. А няма нито едно изследване, което показва, че организма развива физическа зависимост. Ако има някаква зависимост, тя е психологическа”, коментира Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации.

По думите му редица изследвания сочат, че играенето на компютърни игри намалява училищната агресия.


В категории: Новини , Медицина

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Вакум! на Правосъдие
21.06.2018 03:50:21
0
0
Обаче, най-накрая...."Служителите на ИАРА вече имат право да задържат Нарушителите"...
Управлението на Неустойчиви Езици, и техните консуматори.... защо не са ги задържали???? Вакум на правосъдие. Ще умрат хората от задушаване.
4
Устойчив Вакум!!!!
21.06.2018 03:42:59
0
0
А какво ще кажете за "Управление на Неустойчив Език"???
При манипулацийте с езика, залепени думи, съчетания без съдържание. Както ги слепват по един начин, така след 1 седмица по друг??? Като някакви сладки ги слепват....пресни или непресни, също възможност за добавяне на цветове и всякакви гарнитури, кувертюри...
При Устойчив Вакум на литература, под речника на Дан Браун, сполучливите му заглавия...
3
Вакум!!!!!!!!
20.06.2018 15:24:14
0
0
Злонамерено, манипулативно бедни. разрушителни. А речникът - става с четене на хубави книги, приказки... и хубави илюстрации.... (Под речника на Даун Браун - не можеш слезеш, и то сполучливите му заглавия...). тука се добавят и медиите, които въобще липсват. ...Чуждите езици - когато са на непрофесионална основа - комуникативният метод, е беден. Много е беден! И сега гражданите разказват как са се редили на опашки за издания на класиците, т.е книги... Интернет - в най-добрия случай е справочен като речник.
2
първо
20.06.2018 15:06:38
0
0
Първото, което прави впечатление е бедният речник.... първо се усвоява речник... после почва да се "прави" нещо с него... И явно това се оказва доста сложно упражнение, задача..., но защо трябва да са подложени на такава агресия първо тези, които го имат. Второ ... всички останали, които не са агресивни. Не използват ограничения си речник (багаж) за агресия, провокация ... Подмогнато от масовите комуникации, разбира се, които също са изключително и умишлено бедни. Нали така?
1
Обикновен българин
20.06.2018 09:52:42
0
0
Нужно е учениците на гледат 1 час-примерно на интернет-приятни неща-природни пеизажи-гори,планини,реки,планински градове.Да слушат приятна музика-виенска филхармония-пияно-музики то пияното е чудна музика.Гледката на животни зайци,папагали,котки,елени-филми за тези кротки животни-събуждат добри чувства в сърцата на младото поколение.Спортове,като -тласкане на гюле,федербал,гребане-водат,към размисъл...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки