На Еньовден с "Магическата Мадара"


На Еньовден с "Магическата Мадара"
Снимка: Фейсбук
19 Юни 2018, Вторник


Националният средновековен събор ще запознае гостите с бит, облекло, храна, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи

Автор: Десант

Третото поредно издание на Национален средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на 23 и 24 юни, съобщават организаторите. В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна.

Стремежът е участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, храна, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Съборът се провежда на територията на НИАР „Мадара”, а организатори са Регионален исторически музей – гр. Шумен, Национално дружество „Традиция” клон Шумен и „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” гр. Варна.

Мястото и времето на провеждането на събора са избрани неслучайно. Мадара от хилядолетия е сакрално място. Скалите и водата тук са свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук се преплитат пътищата на религии, народи и култури.

Специално е подбрано и времето за провеждането на събора - навръх Еньовден, който е древен празник на лятното слънцестоене, губещ дирите си в предисторически времена, съчетал в себе си християнство и езичество.

Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди - народни, християнски и езически, връщайки ни към корените, към оная българска древност, изгубена във времето, в която търсим сила и опора за да се съхраним като народ.

Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст от земите на цар Самуил, ритуал иницииран през 2016 г. с поставяне на пръст от старите български земи с посланието „Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.


В категории: Новини , Традиции , Населени места

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
краси
20.06.2018 06:19:49
1
4
Мили дами,не купувайте продукти произведени от Петко Вандалов , РОЗА ТУР ИНВЕСТ ЕООД гр .Бургас.
Същият представя крем, имитиращ френски продукт REVITALIZE,който няма нищо общо с оригинала, дори опаковъчната кутия е със същата рисунка като френската, без баркод за Франция,който е 30 до 37!Абсолютно недобро менте? И най наглата лъжа ,че Лили Иванова,Кичка Бодурова редовно го използват? Мама скоро няма да види Фейсбук ! Моля споделяйте!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки