Започва Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“


Започва Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“
19 Юни 2018, Вторник


Поводът за тазгодишното издание на големия културан форум е навършването на 800 години, откакто цар Иван Асен II се възкачва на българския престол

Автор: Десант

Осем века след своята интронизация, великият български цар Иван Асен II ще се завърне зад крепостните стени на търновската крепост "Царевец". Славните години от епохата на Второто българско царство ще оживеят чрез Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“, съобщава Дарик.

Големият културен форум ще се състои в периода 29 юни – 1 юли, а поводът за третото му издание е навършването на 800 години, откакто цар Иван Асен II (1218-1242 г.) се възкачва на българския престол.

Откриването ще бъде в петък от 19,00 ч. с демонстрации на бойни хватки и сражения в крепостта.

Същата вечер образът на великия владетел ще оживее в театралната постановка „Сватбите на Йоан Асен II”, която ще бъде поставена в Царския дворец. Спектакълът ще бъде представен от състав на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Режисьор на постановката е Антони Цонев.

144 възстановчици от България, Румъния, Украйна и Сърбия ще участват в големия фестивал. Те ще покажат конкретни елементи от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа. В детайли ще бъдат представени автентични занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, производство на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори.

На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.

Демонстрации на военни схватки, сражения, фехтовка и стрелба с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. Всеки посетител ще може да участва в състезания по стрелба с лък и арбалет, както и да изучава бойни техники за боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще завърши с концерт със средновековна балканска и европейска музика.

Организатор на фестивала е Община Велико Търново, а партньори са Регионалният исторически музей в Старата столица, клуб „Традиция“ (В. Търново и Панагюрище), сдружения „Чигот“ и „Авитохол“ (Варна), Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Дружина „Барадж“ (Пазарджик), група „Ериней“ и сдружение „Верени“. Чуждестранните реанактори са от групи „Кафява мечка“ и „Червеният дракон“ (Румъния), формация „Бели орлови“ (Сърбия), група „Спиритуал сезонс“ – Украйна.


В категории: Новини , Средновековие , Туристически обекти

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
12.08.2018 17:59:37
0
0
Цар Борил нее бил опитен военен след,като имал победа над латините при Боруй 1208 година не ги победил и при Пловдив,но избягал от местото на битката с охрана след,като рицари искали да го пленът с атака-бълг.армия отстъпила при Средна Гора и имп.Анри нее преследвал в гори и хълмове на тази планина.Деспот Алексий Слав управлявал самостоятелно Родопите и искал-вероятно да се върне в България Иван Асен Втори от гр.Киев... През 1213 година-вероятно поради по тежки данъци въстанали българите от Видинска област с девиз-Искаме си цар Иван Асен Втори...По Д.Цухлев-история на Видин-1932 год.Куманските дружини и българските-войници били сразени в тежка битка от унгарци,власи,немци-саксонци и граф Ивашин от Унгария-битката при Обост р.Огоста.Народа в България искал нов цар.През 1217-1218 години цар Иван Асен Втори дошъл с дружини от казаци-българи-запорожци от Киевското княжество и доста български войводи от С.И.Б-я.Търново бил обсаден и се предал-цар Борил избягал ,но бил заловен и пратен в изгнание-неизвестно-каде...Й.Вълчев,Пл.Павлов-счита,че Борил бил ослепен...В славният град Търнов влязъл с войска цар Иван Асен-Белгун Втори-умен,смел и голям дипломат.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки