Обвиниха шефа на отделението по съдова хирургия във Враца в присвояване на голяма сума пари


Обвиниха шефа на отделението по съдова хирургия във Враца в присвояване на голяма сума пари
Д-р Румен Цветанов
15 Юни 2018, Петък


Д-р Румен Цветанов изплатил над 32 000 лева под формата на заплати на лекар, който никога не е работил във врачанската болница 

Автор: Янко Крумов

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца.

В хода на разследването е било установено, че в многопрофилната болница е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение, в болницата са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов.

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение.

Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени началника на „Съдова хирургия“, д-р Х.М. и Орлин Цветков (изпълнителен директор на болницата) за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г., при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват (чл. 202 ал.2 НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК, се казва в съобщение на пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Предстои Районен съд - Враца да насрочи разглеждането на делото.


В категории: Новини , Разследвания , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки