Лъжи и заблуди около драмата с шума


Лъжи и заблуди около драмата с шума
14 Юни 2018, Четвъртък


Вижте мнението за нашите курорти и туристите на шефа на Българската асоциация на експертите в туризма Димчо Тодоров 

Автор: Десант

В пленарната зала влиза предложение за пълна забрана за озвучаването на открити площи между 23 и 8 часа. Контролът ще бъде извършван от полицията, глобите скачат, а времето за получаване на актовете за нарушения намалява. При неспазване на закона заведенията ще могат да бъдат затваряни и за месец.

В предаването „Преди всички" на Българското национално радио Димчо Тодоров, председател на Българската асоциация на експертите в туризма и университетски преподавател, акцентира върху дългата предистория на проблема с шума, като обясни, че е изпуснат шанса за структуриране на големите комплекси на отделни зони - за почивка и отдих, и за развлечения и шумни партита.

"Ако това беше направено, ако държавата беше тогава на мястото си, нямаше да имаме такива проблеми. Някога големите и шумни заведения бяха изведени извън жилищните зони. Сега това е почти невъзможно. Поради бурното разрастване на Слънчев бряг се получиха тези проблеми...

Трябва да вярваме на онези, които почиват, защото те са болшинството. Курортът не е спалня, но все пак е място за почивка, за семеен туризъм. Да, има и младежи, които се забавляват, но това не би трябвало да става за сметка на останалата, по-голяма част от почиващите", каза Тодоров.

Според него големият проблем по-скоро е доколко тези обекти, които вдигат шум, са законосъобразни. Той смята, че нещата прекалено много се отлагат и не бива и този сезон да бъдат оставени "да висят, в движение".

Тодоров попита още защо е било изпуснато времето между двата сезона - миналогодишния и настоящия и предположи, че това може да се е случило умишлено.

Вицепремиерът Валери Симеонов говори с доказателства, това лесно може да се провери. Учудвам се, че прокуратурата и правораздавателните органи не взимат отношение по този въпрос", подчерта Тодоров.

По думите му трябва да се извърши проверка от прокуратурата и да се види „дали тези нарушители, които са малко на брой, стъпили на публична държавна собственост - плажа, упражняват този терор или не е вярно и вицепремиерът Валери Симеонов си измисля тези факти".

Запитан до какъв отлив на туристи ще се стигне, ако се затегне режимът за шума, Димчо Тодоров отбеляза: „България не е много скъпа дестинация. Винаги ще има туристи, които да дойдат. Ние няма да ги изгоним, но имиджът на курорта може да пострада, ако няма промяна, за която настоява Валери Симеонов. Трябва да се подходи балансирано, но твърдо и категорично".

„На кои туристи пречим? Тези, които се забавляват, повече ли са от тези, които почиват? Не са повече. И какъв е профилът на тези, които се забавляват - викат по улиците и създават шум? Те ли са нашите туристи, от които ще вземем приходи за държавата и обществото? На този въпрос трябва да си дадем ясен отговор", продължи той.

„Плажът трябва да бъде очистен от заведения и да бъде такъв, какъвто е в Гърция и Хърватия, където такъв конфликт и такъв казус няма. Защо? Защото има държава. Защо това не става там, а тук?", обобщи Тодоров.


В категории: Новини , Коментари

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Кина
18.06.2018 05:40:51
1
0
Българските морски курорти ги зачеркнах отдавна, нито за почивка, нито за забавления стават - срам, срам, срам.
3
Кина
18.06.2018 05:40:49
1
0
Българските морски курорти ги зачеркнах отдавна, нито за почивка, нито за забавления стават - срам, срам, срам.
2
Кина
18.06.2018 05:40:42
1
0
Българските морски курорти ги зачеркнах отдавна, нито за почивка, нито за забавления стават - срам, срам, срам.
1
туризмофобия
14.06.2018 20:30:56
1
0
мисля, че след като има всичките кризи в държавата, не може разни престъпници, категорично хора с много притъпен манталитет да се разхождат .... с всякакви коли, МПС. Лъскави, развалени, преоборудвани. И в дизайна се търси агресия, престъпност!... Една солидарност с останалото население... и да могат хората да работят и да си вършат работата. Кой каквато има и който има сериозни неща... няма да се държи като чучело, престъпници и т.н...Цялостен подход и ограничения по тези неща....Нарушават се правата на едните хора, за сметка на престъпниците, притъпени, престъпни манталитети...
Такова нещо - няма в Европа.... както и много други неща. Толкова им е писнало... от бананови манталитети и езици... има кампания по туризмофобия, я наричат.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки