Тревожно расте броят на децата с луксация на ставите


Тревожно расте броят на децата с луксация на ставите
11 Юни 2018, Понеделник


Причината е в пропускането на важни прегледи след раждането

Автор: Десант

Тревожно се увеличава броят на децата, оперирани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас от луксация на тазобедрената става. Това е изместване, което задължително трябва да бъде лекувано, тъй като може да доведе до сериозни усложнения – проблеми с походката, артрити в ранна възраст, несъразмерност в дължината на краката, предупреждават лекарите.

От началото на годината са диагностицирани 7 деца с различна степен на дисплазия на тазобедрена става, което е много, посочва д-р Стоян Христов, началник на отделението и зам.-председател на Секцията по детска ортопедия и травматология към Българската асоциация по ортопедия и травматология.

Операцията е крайна стъпка в лечението на тазобедрената луксация. В много от случаите тя би могла да се избегне, ако до третия месец след раждането бебето бъде прегледано по отношение на опорно-двигателния апарат и конкретно тазобедрените стави. 

Едно от последните оперирани деца е Елфида, която е на година и половина. Когато прохожда, родителите й забелязват, че куца. Обръщат се към д-р Христов, но вече е късно за друго лечение. За да намести ставата, екипът на д-р Христов оперира момиченцето повече от 5 часа.

Операция с такъв обем на сложност - корекция на тазова кост, корекция на бедрена кост и пластика на ставата в Бургаската ортопедия до момента не е извършвана. Целта е оформянето на тазобедрената става във физиологично положение, за да може детето да расте като пълноценен човек.

Семейството е благодарно на целия персонал на отделението по ортопедия за положените грижи.

Заслуга за успешната операция има и анестезиологичният екип -  д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които поемат отговорността и риска за тази продължителна операция. 

Момиченцето ще бъде в гипс още три месеца. Това е нелеко изпитание за толкова малко дете.

„Ще бъде тежко за детето и за родителите. Такива деца трудно минават само с една операция“, обясни д-р Христов. Затова той препоръчва на всички родители на новородени да направят преглед на тазобедрените стави на бебето още преди да навърши 3 месеца. 

Съвременната медицина позволява ултразвуковия скрининг да бъде провеждан както от ортопеди, така и от рентгенолози, неонатолози, педиатри и това значително подобрява прогнозата на ранно диагностицираните деца. 

Наблюденията на ортопедичната общност показват, че неправилно формираните тазобедрени стави  се износват значително  по-бързо в зряла възраст и това води както до ограничение в ежедневието, така и до намалена трудоспособност. 

Ако допреди няколко години в ортопедията са били оперирани основно пациенти над 70 години, сега смяна на тазобедрена става се налага и при хора доста под 60 г. Това е тревожна тенденция, която според специалистите се дължи на една първично несъвършена става, която не е в състояние да понесе адекватно натоварванията от ежедневието.
 


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки