По жътва през XXI век със сърп и паламарка


По жътва през XXI век със сърп и паламарка
Снимки: Авторът
07 Юни 2018, Четвъртък


Край Камено поставиха началото на тазгодишния жетварски сезон с изпълнението на ритуала „Разжънване“

Автор: Диана Славчева

Първият сноп от жътвата на ечемика в Бургаския край падна. Както повелява традицията, той остана на нивата, за да я „пази през зимата“.

Днес край Камено с изпълнението на ритуала „Разжънване“ бе поставено началото на тазгодишния жетварски сезон.

Жътвари от Карнобат грабнаха сърпове и паламарки и зажънаха натежалите от зърно стръкове. Край синора окачиха на дървена тринога детска люлка, в която оставиха да спи бебето на една от жените.



От време на време поспираха работа, за да пийнат студена вода от стомната или да се разхладят с айрян от калайдисаното менче.



Към края на импровизираната жътва, те направиха „брадата“  – сноп, оформен от последните две-три ръкойки, превързан с червени конци и окичен с цветя.



Жътварите набраздиха нивата, като я „нахраниха“ и „напоиха“, за да има берекет и догодина.

Тогава дойде и стопанинът на нивата – чорбаджи Тотю, който се разплати с по пара и половина с всеки един от тях. Само майката с бебето получи половин пара, тъй като много често прескачала до люлката да си види отрочето, та работила по-малко.



Най-накрая, след песни и закачки, всички дружно решиха да отидат под асмата и да направят веселбата...

Днес сърпът и паламарката вече са в миналото. Край синора извисяваше снага огромен модерен комбайн, който изчакваше земята малко да изпръхне след поройния дъжд, за да навлезе в блока с ечемика.



За съжаление, тази година зърнопроизводителите очакват реколтата да е по-слаба от миналогодишната. „Нито е много-добра, нито е много лоша“ – обобщи земеделският производител от Камено Даниел Иванов.

В тази община със земеделски култури са засети близо 200 хиляди декара, което прави 20% от цялата обработваема площ в Бургаска област.

Земеделците казват, че основен акционер в тяхната дейност е... времето. Че това е така, спор няма. Буквално в навечерието на старта на жътвата, през региона премина кратка, но силна буря и градушка удари насажденията край близкото село Полски извор, където нанесе щети върху реколтата от рапица, нахут и ечемик.

По думите на Илия Проданов – председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат, по времето на вегетацията множество природни катаклизми са съпътствали развитието на посевите.  „През есента имаше наводнения, през зимата – киша и кал, а пролетта дойде със суша, лятото – с дъжд и град“ – уточнява Проданов.

Затова и на прага на жътвата всички земеделски производители си пожелаха най-вече времето да е с тях, а също и да е спорна работата на полето и прибирането на реколтата да е успешно.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки