Преди 30 години излетя вторият български космонавт


Преди 30 години излетя вторият български космонавт
07 Юни 2018, Четвъртък


Юбилейни марки и скафандърът му пазят спомена за полета му

Автор: Десант

На 7 юни се навършват 30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров. Въпреки че е вторият българин, навлязъл в космическото пространство след Георги Иванов, той остава в историята като първия българин, стъпил на Международна орбитална станция.

Космическият кораб „Союз ТМ 5“, на чийто борд е българинът, излита от Байконур на 7 юни 1988 г. В екипажа са и съветските космонавти Анатолий Соловьов и Виктор Савиних.

Александров, който тогава е с чин майор, престоява в космоса 9 дни –  мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. В дублиращия екипаж да полета са Владимир Ляхов, Александр Серебров и българинът Красимир Стоянов, който така и по-късно няма шанса да полети в Космоса.

Стартът на „Союз ТМ-5“ е преместен с две седмици по-рано, заради по-добрите условия за провеждане на астрономическия експеримент „Рожен“. При приземяването на борда му се намира и част от съветско-афганистанския екипаж в състав Владимир Ляхов и Абдул Мохманд, който дотогава е на Орбиталната станция „Мир“.



След полета на Александър Александров, България става шестата космическа държава в света. 

В началото на тази седмица в Информационния център на Министерство на отбраната главният изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Деян Дънешки валидира специално издание на тема: "30 години от космическия полет на Александър Александров на орбитален комплекс "Мир" - една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Изданието е в тираж от 10 100 броя. Автор на проекта е художникът Емил Христов.

Марка е пусната и по случай мисията през 1989 г., през 1998 г.  – за 10-годишнината от събитието, през 2008 г. – за 20-годишнината от него, както и  през 2013 за четвъртвековния юбилей от полета на „Союз-ТМ-5“. 









Скафандърът на втория ни космонавт се съхранява в музея в родния му град Омуртаг. Неотдавна той гостува в Бургас, където бе един от най-атрактивните експонати в историческата експозиция в морския град.


В категории: История , Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки