Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии


Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии
02 Юни 2018, Събота


​Днес празнуваме всички светии, които със силата на Светия Дух вършеха и вършат чудеса

Автор: Десант

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.

И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта.

"Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.

Днес празнуваме всички светии, които със силата на Светия Дух вършеха и вършат чудеса, разпространяваха Евангелието на Спасението и с живота си доказаха, че Божият промисъл и всемогъщество действат винаги и че във всички времена и при всички обстоятелства възсияват нови и нови светци и светици, съсъди на Божията благодат и молитвени застъпници за нас пред престола на Всевишния.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църковни празници

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Неутрален
03.06.2018 06:33:13
0
0
С изв.за писм.грешка-да учат народа се чете.
1
Неутрален
03.06.2018 06:27:58
0
0
Господ Исус тръгнал да търси ученици в Палестина и намерил рибари-Петър и Павел и други,като тях-да учан народа на Израел да силна вяра в Господа,спазване на Божиите завети в Стария Завет,водене на благочестив живот.Нее бил лек живота на евреите в ония дни-римска-власт-чужда армия-латинци в еврейската земя-тежки данъци и бой с плесници над евреи,които не носили личния багаж-военни раници на римляните.местните-свещенници-фарисеите товарили народа си ненужни данъци,че фарисея да живее-пребогато.Христовите ученици и Христос учили народа на разум и смирение и молитви.След разпятието на Христос и неговото възкресение-апостолите Петър и Павел и много християни проповядвали от Израел до Рим и Китай,че Спасителя на човек от греха е Исус Христос.Петър и Павел са говорили в езическият Рим,че са били рамо до рамо с Христос-Спасителя.Много езичници-римляни,траки,а и българи в Кавказ до Грузия-кавказки българи станали християни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки