Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на НЗОК


Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на НЗОК
28 Май 2018, Понеделник


Става въпрос за реда за отпускане на скъпоструващи билогични медикаменти на близо 7 000 болни

Автор: Десант

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса за лечението на тежки дерматологични и ревматологични заболявания, които са в сила от 15 май. Те настояват решението за тези изисквания да се преразгледа, съобщава БНР.

Става въпрос за реда за отпускане на скъпоструващи билогични медикаменти на близо 7 000 болни.

Основната промяна е в създаването на постоянен експертен съвет, който единствен ще издава решенията за започване на биологично лечение, което се прилага само в най-тежките случаи, промяна в дозовия режим или смяна на един лекарствен продукт с друг. Досега тези решения са издавани от четири комисии - две в София, Стара Загора и Плевен.

Хиляди хора от цялата страна ще трябва да пътуват до една-единствена комисия. Това означава една лъжа, изречена от Здравната каса, че е в полза на пациентите. Това затруднява пациентите. Пациенти няма да могат да пътуват до София поради финансови причини. На пациенти ще им бъде забавяно лечение и по този начин ще спестим едни пари на държавата, казва една от потърпевшите пациентки Ива Димова.

"Кому е нужна тази концентрация на власт в една-единствена комисия е отговор, който Касата все още не ни е дала. Кой ще следи за това дали Комисията работи правилно, когато всичко зависи от един човек, а това е председателят на Комисията, който е и национален консултант", коментира председателят на Фондация "Псориазис" д-р Иван Богданов.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки