Вече без експертно решение: Специализираните болници приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания


Вече без експертно решение: Специализираните болници приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания
Кирил Ананиев Снимка: бТВ
27 Май 2018, Неделя


Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е включена като диагноза в няколко клинични пътеки (КП), обяви здравният министър Кирил Ананиев

Автор: Десант

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е включена като диагноза в няколко клинични пътеки (КП). По всички тях са сключени достатъчно на брой договори с изпълнители на медицинска помощ.

В нормативните разпоредби - Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., НРД за медицински дейности за 2018 г., както и в решенията на Надзорния съвет на НЗОК не са утвърждавани ограничения - финансови или медицински при лечението на Хронична обструктивна белодробна болест.

Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско питане за пациентите с белодробни заболявания, лишени от възможност за продължаващо лечение и рехабилитация.

Продължаващото лечение и рехабилитация на пациенти с белодробни заболявания се финансира от Министерството на здравеопазването по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения и се осъществява в болниците за долекуване и рехабилитация на белодробни болести (Велинград, Роман, Искрец и Трявна).

До миналата година Министерство на здравеопазването финансираше лечебните заведения, осъществяващи продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза и с неспецифични белодробни заболявания на базата на общ финансов ресурс.

При наличие на неусвоен финансов ресурс, лечебните заведения можеха да приемат и пациенти с неспецифични белодробни заболявания над 18 г. и без наличие на експертно решение на ТЕЛК с над 50 % загубена работоспособност.

Пациентите със загубена работоспособност с над 50 %, с решение на ТЕЛК, в което да е посочена диагноза „неспецифично белодробно заболяване" са много малко, освен това те са с придружаващи заболявания и тяхното лечение в повечето случаи се извършва в болници за активно лечение и се заплаща от НЗОК.

Болниците за продължително лечение и рехабилитация, които извършват тази дейност са 3 и са със сто процента държавно участие в капитала, добавя Ананиев.
Източник: БГНЕС




В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки