Можем ли да изпишем вярно имената на светите братя, създали българската азбука


Можем ли да изпишем вярно имената на светите братя, създали българската азбука
23 Май 2018, Сряда


Уви, невежеството винаги е манифестирало в една или друга степен по нашите ширини

Автор: Диана Славчева

Най-големият бич за съвременната ни нация е неграмотността. Растат поколения, които правят грешки дори като си изписват името. Уви, невежеството винаги е манифестирало в една или друга степен по нашите ширини. Дори и на 24 май!

24 май се чества у нас като Ден на българската просвета и култура. Тъжно е обаче, че именно този празник понякога ни дава повод да констатираме за пореден път проявите на слабограмотност, на които ставаме свидетели ежедневно.

Така е днес, така е било и преди. Темата е намерила място и преди близо 80 години на страниците на вестник „Казанлъшка искра“. В брой 354 на старата газета от май 1939 г. дописка, подписана с инициалите К. К., обръща внимание, че в публикациите в родните вестници и списания за празнуването на 24 май в онези времена неизменно се повтарят грешките при изписването имената на първите ни просветители – братята Кирил и Методий.

Както отбелязва авторът, те се срещат в най-различни варианти: св. св. Кирил и Методий; Св. Кирил и Методий; Св. Св. Кирил и Методий и пр. – с едно или с две „св.“, като второто е ту с главна, ту с малка буква, или пък големия брат е ту с „й“ в края на името си, ту без него...

Същите нелепи грешки и днес може да се видят върху фасадите на училища и църкви, чиито патрон са солунските братя, както и на много други места.

А вие знаете ли как е правилно трябва да се изпишат?!


В категории: Новини , Коментари , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки