Ако на Спасовден вали, реколтата ще е обилна


Ако на Спасовден вали, реколтата ще е обилна
17 Май 2018, Четвъртък


40 дни след Възкресение Христово Православната църква отбелязва Възнесение Господне

Автор: Десант

40 дни след Възкресение Христово Православната църква отбелязва Възнесение Господне. Празникът е известен още като Спасовден. Вярва се, че това е денят, в който Исус Христос се качва на небето.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Спасителят се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-я ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето. Това се смята за край на Христовия път на земята.

Празникът винаги се отбелязва в четвъртък, като тази година той се пада на 17 май. Оттам широко разпространение сред народа ни е намерил изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден!“. Той се използва, когато настъпи внезапно и изненадващо някакво събитие - в момент, когато човек най-малко очаква то да се случи.

В народните вярвания нощта срещу Спасовден е лечебна. Смята се, че само тогава може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. До главата си поставя някакъв дар за самодивите лечителки, наричани още русалийки.

Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Спасовден се е тачил и за предпазване от суша. Вярва се, че ако в този ден вали, реколтата ще е обилна.

В този ден своя професионален празник отбелязват хлебарите, шофьорите, строителите, хотелиерите и цветарите.

А имен ден празнуват тези, които носят имената: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки