Какво иска Европа на Балканите


Какво иска Европа на Балканите
16 Май 2018, Сряда


Готово ли е голямото европейско семейство да приеме нови членове

Автор: Младен Янев

На 17 май държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще проведат в София среща на високо равнище между Евросъюза и Западните Балкани. Участниците във форума ще обсъдят европейските перспективи пред Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и автономната област Косово.

Според изявленията на Брюксел, петте държави имат различна степен на готовност за присъединяване към голямото европейско семейство. Брюксел заяви, че Сърбия и Черна гора вече са направили много за членството си в Съюза. Ако обаче погледнем социологическите проучвания в Сърбия, ще видим, че повечето жители на западната ни съседка се обявяват „против" присъединяването на страната към ЕС.

Освен това, повечето сръбски политици не са доволни от състава на участниците в срещата на върха в българската столица. Става въпрос за Косово, която ще се яви на форума като пълноправен участник. Всеизвестно е, че между Белград и Прищина съществуват сложни отношения.

Нека си припомним думите на френския президент Еманюел Макрон, че „ЕС не е обединен вътре и не е готов за разширяването“.

Какъв тогава е смисълът от това. Отговорът е прост. Членството на тези държави в ЕС в близко бъдеще е много малко вероятно. За ЕС най-изгодната позиция е да държи балканските страни в орбитата на своите интереси само като кандидатки. Това гарантира, че тези държави няма да попаднат под  влиянието на други страни, по-специално на Русия и Китай. А в контекста на неотдавнашните странни действия на Доналд Тръмп, усложняващи отношенията между Европа и Съединените щати, може би САЩ също могат да бъдат добавени към този списък.

Това, разбира се, е изгодно за местните политически елити. На избирателите те дават обещания за един добър живот в ЕС, като срещу това получават определени финансови възнаграждения от Брюксел.

Същото беше положението и с България, която през 2007 г. се присъедини към ЕС. Периодът на запознаването с новата „европейска“ реалност бе белязан от икономически спад, нарастваща безработицата и увеличаване на бедността.

През 2013 г. в България се проведоха мащабни демонстрации, придружени от няколко публични самоубийства на отчаяни хора. В крайна сметка, българите бяха успокоени с нови обещания за едно прекрасно бъдеще, към което все още се взират...


В категории: Свят , Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки