Студенти по здравни грижи ще могат да работят в УМБАЛ Бургас, докато следват


Студенти по здравни грижи ще могат да работят в УМБАЛ Бургас, докато следват
15 Май 2018, Вторник


Те ще бъдат назначавани на трудов договор като болногледачи и ще упражняват професията под надзора на квалифицирана медицинска сестра

Автор: Десант

Студенти, които учат за медицински сестри, вече могат да работят в УМБАЛ Бургас, докато следват. Те ще бъдат назначавани на трудов договор като болногледачи и ще упражняват професията под надзора на квалифицирана медицинска сестра.

Съветът на директорите на болницата взе решение да създаде програма, която едновременно да реши два проблема – да даде възможност на бъдещите медицински сестри да облекчат финансово следването си и да запълни липсващите сестрински бройки.

Както е известно, медицинските сестри не достигат в цялата страна и продължават да работят и след като се пенсионират.

Проектът е изготвен съвместно с Факултета по обществено здраве и здравни грижи на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, но за работа в УМБАЛ Бургас могат да кандидатстват студенти и от други градове.

„Докато следват, студентите не могат да работят като пълноправни медицински сестри, защото още нямат нужното образование. Ние даваме възможност те едновременно да учат професията на теория и практика, да имат и трудов стаж. От това ще спечелят и пациентите, защото за всички дейности по обгрижване, за което сега медицинските ни сестри нямат време, ще отговарят болногледачите. Ще се съобразим изцяло с учебния график на студентите, обясни директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Задачите на болногледачите включват помощ при хранене, обличане, физическо придвижване и упражнения, приемане на лекарства през устата, преобличане, транспортиране с инвалидни колички или подвижни легла, наблюдения на състоянието, реакциите и поведението на пациентите, информиране на медицинските специалисти за възникналите проблеми.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки