В трънското село Рани луг в миналото заменяли... овце за котки


В трънското село  Рани луг в миналото заменяли... овце за котки
11 Май 2018, Петък


Вижте подробности за легендата и свързаното с нея населено място

Автор: Десант

В трънското село Рани луг сред местното население от поколение на поколение се предава легенда, която разказва как по време на турското робство тогавашните жители пътували до съседна Сърбия, за да заменят... агнета за котки.

Това разказва пред Zapadno.com историкът и трънчанин Кирил Михайлов.

„В Трънско са измряли всички котки – някаква болест се е появила. Ранилужчани първи се сетили да влезнат дълбоко в Сръбско и размяната била агне за котка. Давали са по едно агне за една котка. Зорът им бил, тъй като в онези години е имало много полски добив и във всяка къща се е съхранявала продукция, която е нападана от гризачи“, разкрива подробности за старото предание Михайлов.

На 12 май Рани луг ще отбележи празника си със събор, чрез който организаторите се надяват да поставят началото на възстановяването на старите ранолужки традиции и добруването на селото.То е едно от най-старите селища в Знеполския край. Смята се, че появата му датира още от тракийско време, за което в околностите се намират различни свидетелства – при разкопки тук са открити монети от тракийско време, останки от градежи, парчета от керамика, както и други интересни находки.

Землището на населеното място е изпъстрено с няколко мочурливи лугове, обраснали с ели и люта трева, наричана по тези места „шавар". Най-вероятно именно то тия лугове селището е получило името си. 


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки