Преди половин век у нас се създава Съвет за развитие на международния туризъм


Преди половин век у нас се създава Съвет за развитие на международния туризъм
03 Май 2018, Четвъртък


Амбицията на тогавашния Министерски съвет е да превърне България в „първокласна курортна и туристическа страна"

Автор: Яна Славянска

Въпреки хроничните проблеми с набирането на обслужващ персонал по морските ни курорти нагласите за лятото на хотелиерите и хората от туристическия бранш като цяло са оптимистични. Очаква се тази година да има ръст на чуждестранните туристи, решили да плажуват по родното Черноморие.

Да се надяваме, че надеждите за спорен и успешен летен сезон ще се оправдаят. 
 
От туристическото ведомство се канят това лято да засилят контрола по плажните ивици, за да се гарантира, че услугите, предлагани на туристите отговаря на изискванията.

Преди повече от половин век - през 1960 г., тогавашният Министерски съвет също е силно амбициран да превърне България в „първокласна курортна и туристическа страна". За целта кабинетът приема и нарочно постановление за по-нататъшното развитие на международния туризъм у нас.

Създава се и Съвет за развитие на международния туризъм. За негов председател е определен заместник-председателят на Министерския съвет Живко Живков.

Нека припомним, че другарят Живко Живков остана в социалистическата ни история като един от противниците на изграждане на комбината в Кремиковци и с предложението си в краен случай той да бъде построен някъде на черноморския ни бряг.

Е, тогава туризмът по морето несъмнено щеше да цъфне и върже! 

Припомняме, че първият държавен орган за управление на туристическата дейност в България е Постоянния комитет за стопански туризъм, който е създаден през 1932 г. към... Министерството на железниците. След като през 1960 г. към МС се образува Съвет за развитие на международния туризъм, само три години по-късно – през 1963 г. пък се създава Главно управление по туризма.

След като днес вече имаме цяло Министерство на туризма, имаме право да лелеем надежда, че наистина ще се превърнем в една мечтана, търсена и предпочитана туристическа дестинация за много чужди граждани.


В категории: Новини , Туристически обекти

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
въпроси
13.05.2018 12:31:05
0
0
Добре че не сте виждали старите албуми и старите градове!!! Да се види каква туризм, градо и българофобия и т.н. и се е развила... и защо в другите страни не е станало така ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки