С люлки, овчарска дърворезба и биене на масло посрещат Георгьовден в „Етъра"


С люлки, овчарска дърворезба и биене на масло посрещат Георгьовден в „Етъра"
Снимки: ЕМО „Етър“
03 Май 2018, Четвъртък


Акцент на празника ще е младежкото фолклорно надиграване

Автор: Дина Харизанова

Младежко фолклорно надиграване организират в Етнографски музей на открито „Етър“ за Гергьовден. То ще се проведе на 5 май от 11 ч. и ще има състезателен характер. В него могат да се включат момчета и момичета на възраст от 13 до 21 години.

Празникът в комплекса няма да мине и без традиционните гергьовденски люлки и кантар.Пак по традиция на 5 и 6 май ще се проведат демонстрации в мандрата, където посетителите ще могат да видят как се приготвя масло от прясно мляко в бутало. На чардака на Табаханата пък ще имат възможност да омесят и опитат хляб с характерната за Гергьовден обредна украса.Ще отворят врати и тематични ателиета за работа с деца.

В Център "Българка" от 5 до 7 май ще се проведе Базар на мляко и млечни продукти.

Празничната църковна служба с водосвет ще е на самия Гергьовден от 10 ч.

Ансамбъл за автентичен фолклор "Капанци" при НЧ "Искра 1893" с. Паламарца ще представи на 6 май от 11,30 ч. и 13,30 ч. възстановка на гергьовденска обредност и обичаи.

А същия ден, но от 9,30 ч. до 16,30 ч. членове на Клуб "Традиция"- Габрово и Сдружение "Традиция", Севлиево ще представят демонстрации на оръжия, тъкани и облекла.

По време на Гергьовден в ЕМО "Етър" посетителите ще могат да се запознаят също така и с особеностите в символиката на светеца, патрон на празника - св. Георги, както и със символиката на овчарската дърворезба и оброчния камък.


В категории: Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки