Ще възстановяват известната Границка кула и хотелската част на Граничкия манастир


Ще възстановяват известната Границка кула и хотелската част на Граничкия манастир
02 Май 2018, Сряда


Вижте с какво още е забележително граничното село Граница 

Автор: Дина Харизанова

Създадено наскоро сдружение „Възраждане на Граница“ започва инициатива по набиране на средства за възстановяване на известната Границка къща музей, паметник на културата от XIX в., известен и като Границката кула. Състоянието на легендарната сграда в момента е плачевно и ремонтът е спешно належащ, алармира Юг News.




„Възраждане на Граница“ има амбицията да постави основите за развитие на религиозния и културно-исторически туризъм в граничния регион. За целта от сдружението, в което влиза и кмета на селото Лъчезар Гергов, има намерение да спомогне и за обновлението на хотелската част на разположения над населеното място Гранички манастир „Св. Лука“.

Светата обител, която е основана през Х век, и в момента е доста посещавана дестинация. В нея може да се отседне срещу 5 лева, но стаите за нощувка плачат за незабавен ремонт.

Село Граница се намира на около 5,5 км югоизточно от Кюстендил. То е разположено в полите на Брезовски рид, в източния дял на Осоговската планина, в хълмистия дял на Кюстендилската котловина. 

Името му се среща в османски регистър от 1576 г. под името Граниче, а първото му споменаване е в повестта на Владислав Граматик от 1448 г. за обновлението на Рилския манастир. 

И това не е случайно. Съществува предание, че в Граничката света обител е пребивавал св. Иван Рилски. А през XV в. неин игумен е Яков, бащата на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан, които са родом от селото.

В началото на XXI век в резултат на промените в страната след 1989 г. и засилената миграция населението на Граница намалява почти наполовина. Затова и местните свързват перспективите за възраждането му с развитието на селски, културен и църковен туризъм. Тласък за подема му може да дадат и разширяването на традиционните за района лозарство, винопроизводство и овощарство.

В скоби ще споменем, че Граничар е известно и като единственото българско село, в което има църква, манастир и Винпром.

Манастирът „Свети Лука" е обявен за паметник на културата. Освен него, край Граница има и други интересни забележителности, като едноименната средновековна крепост например, чиито останки са запазени на около 4 км югозападно от селото, в близост до светата обител.

В землището на населеното място е и защитена местност с вековна букова гора.


В категории: Новини , Туристически обекти , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки