Къде можем да научим как се изработват чипровските килими с две напълно еднакви лица


Къде можем да научим как се изработват чипровските килими с две напълно еднакви лица
Снимки: Фейсбук
02 Май 2018, Сряда


На фестивала в Чипровци ще се предлагат и часовници, чийто циферблат представлява мотив от легендарните тъкани подови постелки

Автор: Десант

Навръх Гергьовден - на 5 и 6 май, за пети пореден път Чипровци ще е домакин на Фестивал на чипровския килим, чиято цел е да се популяризира тъканото изделие като представи както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.


Програмата на събитието включва демонстрации на процесите от изработването на легендарните килими, с които е прочут районът. От тях посетителите ще научат как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица.



Ще има и конкурс за изтъкаване на фигура от характерните за тези постелки образци. Предвидена е изложба на чипровски килими на открито.

В градчето ще отвори врати Център за продажба на килими и представяне на местни традиционни занаяти. Ще се предлагат и малки сувенирни изделия, сред които и часовници, чийто циферблат представлява мотив от чипровски килим.



​Един от гвоздеите на програмата е организираното от местния исторически музей ревю на облекла с мотиви от чипровски килими от колекцията на студенти от Националната художествена академия в София.

В Голямата зала на общината ще бъде представен филмът "Чипровският килим". В празникът ще се включи и чипровската духова музика, която ще вдигне градусите на настроението. 

Междувременно, неотдавна чрез конкурс бе избрано и лого на фестивала. Спечелилият първото място "фирмен" знак е дело на софиянката Цветелина Димитрова Петкова.



,,За целта избрах да представя съвременна разработка на мотива Канатица. Канатицата, позната в традиционния й вид, е символ и пазител на семейството, а то е бъдещето, на което може да се разчита да бъдат съхранени традициите и занаятите.

Смисълът на логото е завършването на целия процес при изработката на килима и отлитането му към новия дом. Това дава идеята за кръговрат на живота на килима като завършващ елемент, идващ от миналото и насочен към бъдещето, като символизира устойчивостта и животворната сила на Канатицата" - споделя авторката за символиката, която влага при сътворяването на логото.

Тя се е спряла на червеното и черното като цвят, влагайки ги като препратка към най-старите килими,  тъкани в тези цветове.

Шрифтът на логото е разработен така, че да изглежда като изтъкан с цел да се постигне максимална идентичност с легендарните чипровски тъкани изделия. Той е създаден след проучване на стари датирани килими.

Чипровските килими са прочути в цял свят заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално те са били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали, се обогатява.

На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство.

Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки