Родопска идилия: Гурбетчийските села са с висок стандарт и повече деца


Родопска идилия: Гурбетчийските села са с висок стандарт и повече деца
01 Май 2018, Вторник


Заработените зад граница пари отиват предимно за връщане на кредити и за строеж на нови къщи

Автор: Десант

Работещите в чужбина родопчани продължават да са най-големият инвеститор в селата и градовете на областите Смолян и Кърджали.

Изкарващите прехраната си зад граница превеждат парите на своите близки и роднини. Това прави емигрантите един от най-стабилните източници на свежи пари в областта. Със заработените от тях в чужбина финансови средства се покриват взетите заеми, а много от емигрантите ги влагат и в ремонтирането и домовете си и изграждането на нови къщи, пише 24rodopi.com.

В доспатското село Касъка например няма социално слаби, нито безработни. Раждат се и много деца, така че населеното място отчита положителен естествен прираст. Повечето от хората работят зад граница като шофьори на тирове.

Близо 70% от 600-те работника в английската ферма Оукдън фарм в Кент са родопчани, което прави почти 400 човека от всички, посочва мениджърът на фермата Салих Ходжов, който е родом от село Бръщен.

Стопанството на английския собственик Тим Чамбърс, разположено на 2455 декара площ, е дало препитание на хиляди родопчани, които са най-вече от Бръщен, Барутин, Любча, Црънча, Доспат и Смолян.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки