Младежи ще се хванат „На гергьовденското хоро" в „Етъра"


Младежи ще се хванат „На гергьовденското хоро" в „Етъра"
30 Април 2018, Понеделник


Фолклорно надиграване за танцови двойки ще е с конкурсен характер

Автор: Десант

Гергьовден е един от най-големите празници в традиционната култура. На него през целия ден традиционно цари веселие и се играят гергьовденски хора. Oсновни участници в тях са младежите.

Етнографски музей на открито „Етър” организира надиграване с конкурсен характер, за да стимулира творческите способности, фантазия и танцови умения у младите хора.

Конкурсът предоставя възможност за популяризиране на традиционния фолклор и многообразието в танцовото изкуство. Той е без такса за участие, за да насърчи изявата на деца и младежи.

Надиграването ще се проведе на 5 май  на площада пред църквата „Свето Богоявление“ в ЕМО „Етър” с начален час – 11,00 ч. 

Конкурсната част ще протече в два кръга. В първия от І-ва възрастова група ще се надиграва с ръченица, Джиновско и Дайчово хоро, а от ІІ-ра възрастова група – с Тракийска ръченица, Добруджанска ръченица, Джиновско хоро и Дайчово хоро.

Вторият кръг и за двете групи включва надиграване с Шопска ръченица, Тракийска ръченица, Северняшка ръченица и Kопаница (Ганкино).

Право на участие имат представители на любителски клубове, формации за народни танци и училища с ограничение до 21- годишна възраст, като не се допуска участието на професионални изпълнители.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки