Бургаски лекари спасиха живота на 4-месечно бебе със сложна и рядка за света операция


26 Април 2018, Четвъртък


Бебето Елена все още е в болницата, но скоро ще бъде изписано

Автор: Десант

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ Бургас, съобщават от пресцентъра на болницата. 4-месечната Елена все още е в болницата, но скоро ще бъде изписана. Заслуга за бързата реакция и спасения детски живот имат екипи от няколко отделения на университетската многопрофилна болница – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация.

Елена страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени.

При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.

Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не може да диша, няколко пъти спира сърдечната дейност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще загине.

Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ  Бургас след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ. В екипа участват д-р Васил Керанов, който поема комуникацията с колегите си от останалите отделения и д-р Кирил Чакъров. Анестезиолозите са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.

При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.

Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев.

Екипът  на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии.  Разкрит е и специализиран  кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки