„Напеви от Северозапада” празнува 10-годишнината си


„Напеви от Северозапада” празнува 10-годишнината си
23 Април 2018, Понеделник


Юбилейното издание ще се проведе на 27  и 28 април. Вижте подробности за програмата

Автор: Десант

За десета поредна година Младежкия дом в Монтана ще е домакин на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Юбилейното издание ще се проведе на 27  и 28 април под патронажа на кмета Златко Живков.

Близо 800 участници от София,  Видин, Търговище, Пловдив, Враца, Мездра, Тетевен, Пордим, Благоевград, Плевен, Асеновград, Ловеч, Елин Пелин  и още осем населени места ще мерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”.

За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от градовете Русе, Търговище, Елин Пелин и Дупница. Изпълненията на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи.



Председателите в трите раздела са проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив, ас. д-р Валери Димчев от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, и Красимир Кондов - главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл – Плевен.

Десетото юбилейно издание на „Напеви от Северозапада” ще бъде открито с изявите на младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма домакините са подготвили концерт на носителите на най-голямата награда в конкурса – Приза на кмета на Община Монтана, от предходните години и на народния певец от Видин Любен Захариев. Той е един от популярните съвременни народни изпълнители от нашия регион.

На 28 април, когато са разделите „Хореография” и „Инструменталисти”, докато журито определя победителите, участниците ще имат възможност да гледат филм за Монтана и културните събития, провеждани тук.

Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей - Чипровци, която ще бъде подредена във фоайето на партера на Младежкия дом, битов кът на Исторически музей – Монтана, базар на занаятите и изложба на снимки от всички минали издания на конкурса. 

Десетият  национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и Школа по български народни танци „Стоянови”.


В категории: Новини , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки